NEWS

Regia Veneto financirala obnovu oltara iz Motovuna kojega je izradio venecijanski majstor

29.09.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Regia Veneto financirala obnovu oltara iz Motovuna kojega je izradio venecijanski majstor

Ova sakralna vrijednost majstora Kantza potiče vjerojatno iz 1527., doba visoke renesanse, kada je i sagrađena crkva u Motovunu – rekao je prof. Ivan Matejčić, voditelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Puli. Oltar, jedan od desetak u Istri koje je izradio majstor Kantz, iznimno je dobro restauriran. Prema riječima prof. Matejčića, triptih će u muzeju Eufrazijane ostati dok crkva u Motovunu ne bude obnovljena. Na predstavljanju oltara, čiju su restauraciju sa 40.000 eura u cijelosti financirali, bili su članovi delegacije talijanske Regije Veneto.

Novac za to izdvojen je u skladu s talijanskim zakonom iz 1994. godine, kojim Italija (su)financira obnavljanje kulturnih vrijednosti u Istri i Dalmaciji iz doba Venecije. – U deset godina na osnovi toga regionalnog zakona investirano je tri milijuna eura u obnovu kulturne baštine koja je dio naše zajedničke povijesti – rekla je Marialuisa Coppola iz Regije Veneto, naglasivši da će Veneto svake godine odabrati jedno djelo i financirati njegovu obnovu. Osim restauracije Motovunskog triptiha, Regione Veneto sufinancirala je obnovu gradskih zidina Novigrada, dovršetak obnove palače Spinotti u Grožnjanu, restauraciju orgulja u Motovunu te niz drugih projekata.

Delagacija Regije Veneto jučer je u Gradskoj vijećnici Poreča predstavila međunarodni projekt "Fish Log", gradnju veletržnice ribe u Poreču i Rijeci. Vrijednost je projekta 1,8 milijuna eura. Istarska županije u njemu sudjeluje sa 107.300 eura a Istarska razvojna agencija sa 647.000 eura. Istarska županija preuzela je odgovornost za gradnju objekta i pribavljanje svih građevinskih dokumenata.

Davor Maul, Večernji list

Print Friendly, PDF & Email