NEWS
VALFRESCO-S-1123
DIP2023-TOP

Razgovor s dr.med. Danijelom Beaković o radu Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Poreču

2023-07-14_13h18_23
14.07.2023. 13:19; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Razgovor s dr.med. Danijelom Beaković o radu Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Poreču

Poreč je jedan od osam gradova u Istri u kojem djeluje Savjetovalište za spolno zdravlje mladih, program Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Riječ je o programu koji financijski podupire i Grad Poreč-Parenzo. U Poreču Savjetovalište vodi dr. med. Daniela Beaković voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, koja nam je u razgovoru otkrila neke od detalja i izazova s kojima se susretala u ove četiri godine rada Savjetovališta, ali i ono najbitnije za mlade korisnike – koje savjete zatražiti i kako stupiti u kontakt sa Savjetovalištem, sve s ciljem kako bi se zaštita spolnog zdravlja mladih unaprijedila. Program obuhvaća brojne teme kao što su promocija ravnopravnosti spolova, nenasilje u vezama, pravo na različitost spolne orijentacije bez diskriminacije, ugodno i sigurno spolno iskustvo bez prisile. Program provode liječnici specijalisti školske medicine.

-Priča je krenula 2020. godine usporedno s početkom pandemije COVID-a, što je bila nesretna okolnost i značajno nam je usporilo rad. Ideja je bila da Savjetovališta djeluju u specijalističkim ambulantama školske medicine gdje je prihvatljive za mladu osobu da dođe po savjet, a da ne bude etiketirana. Osim osobnih savjetovanja, radimo i sustavne edukacije u školama u svim osmim razredima i u svim trećim razredima srednje škole. Tako se uspostavlja neposredan kontakt, razvija prisnost i osjećaj da nam se mladi ljudi mogu obratiti s povjerenjem. Za vrijeme pandemije COVID-a, neposrednog kontakta nije moglo biti, pa smo edukacije radili on line, tijekom dvije godine s povremenim prekidima zbog zatvaranja škola, samoizolacija razreda i slično, što je pokazalo da nije moguće zamijeniti predavanja u učionicama, u živo s učenicima. Za razvijanje odnosa povjerenja, bitan je neposredan kontakt i direktni razgovor. Nakon epidemije, ponovo smo se vratili u razrede, kaže dr. Beaković.

 Dr Beaković pritom nam pokazuje torbu sa pokaznim materijalima koju koriste za edukacije. Torba sadrži sve što smatraju da mladima koristi i trebaju znati vezano higijenske potrepštine, sredstva za kontracepciju, test za trudnoću i slično, što i jesu teme za razgovore na satovima edukacija. 

-Trudimo se da to ne budu predavanja već razgovori. Želimo da mladi osjete kako mogu pričati otvoreno, da se mogu povjeriti, konzultirati, ali i konfrontirati mišljenje, a da sve ostane na ozbiljnoj i profesionalnoj razini, bez osude i predrasuda. Mogu reći da mi rad s njima predstavlja izuzetno zadovoljstvo, jer su pametna, znatiželjna i zahvalna publika.

Nakon COVID-a škole su nam počele signalizirati da mlađe generacije(učenici oko dvanaeste godine) traže razgovore o temama spolnosti puno više nego ranije, te smo odlučili i krenuli u edukacije petih razreda osnovne škole. Slijedimo njihovu znatiželju i potrebe za znanjem, upoznajemo ih s pojmovima koji im nisu jasni i o kojima je potrebno dodatno pričati. Iznenadili su nas sa količinom usvojenih izraza sa kojima barataju, tematikom, imaju sve više podataka, ali koje ne znaju kako smjestiti i upotrijebiti u životnim situacijama. Tu su izazovi i za nas predavače, jer način na koji se sami nosimo sa tako delikatnim i intimnim temama, prenosimo i na učenike, kaže dr. Beaković.

To su samo neke od tema s kojima se bavi Savjetovalište, ali upita je puno i svaki zahtijeva individualan pristup. Kako Savjetovalište radi i kako stupiti u kontakt s njima?

-U školi nakon edukacije ostavim sve kontakte,( telefon, mail), često mi učenici pristupe neposredno nakon predavanja, ili se pitanja jave i tijekom sistematskih pregleda. Želimo biti što dostupniji, približiti se našim korisnicima – mogu doći kod nas u ambulantu školske medicine, ili možemo se naći i tamo gdje je njima najugodnije, tako znamo popričati i telefonom ili preko aplikacija (Viber). Dogovaramo sa školama da mogu dolaziti i za vrijeme nastave, kako ih prijevoz ne bi sputavao. Bitna je fleksibilnost da se približimo mladima. Iako je savjetovalište primarno usmjereno na mlade djevojke i mladiće, u Savjetovalište mogu doći čak i roditelji, što oni ponekad i čine.

Kako dodaje dr. Beaković, svake godine nastoje održati i dvije edukacije za školske suradnike i profesore. To su on line predavanja različitih stručnjaka iz tematike spolnosti, spolnog zdravlja, romantičnih veza mladih, nasilja u vezama mladih i kako ga prepoznati i drugo. Smatramo da je bitno educirati i osobe u školi koje rade s djecom, jer spolnost je sveobuhvatan pojam koji zahtjeva sustavan pristup.

-Za vrijeme predavanja uvijek kažem- imate spolna prava zagarantirana zakonom na koje ne razmišljate i smatrate ih normalnim: slobodu izbora partnera, kontrolu broja trudnoće, kontracepcije, pravo na rastavu braka i slično, što je u nekim drugim dijelovima svijeta drugačije uređeno. Na vama je budućnost i imate moć da ta prava održite, unaprijedite, za sebe i za svoju djecu, jer ako pustite da vam ta prava iskliznu iz ruke možda vaša djeca to neće imati, ističe dr. Beaković.

Za mlade je važno znati da kad imaju problem, imaju i mjesto na koje se mogu sigurno obratiti, bez osude i predrasuda, da će dobiti odgovor i biti podržani. To je u njihovim  godinama neprocjenjivo, zaključuje dr. Beaković.

 A mogu se obratiti na kontakte :0996173099

                                                    052433660

                                                    [email protected]

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email