NEWS

Ravnatelj Instituta za kineziologiju i sport Kineziološkog fakulteta iz Splita Dražen Čular: Ovo je popis odluka koje nemaju nikakvu logiku

28.11.2020. 18:23; Učitavanja: 304; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Ravnatelj Instituta za kineziologiju i sport Kineziološkog fakulteta iz Splita Dražen Čular: Ovo je popis odluka koje nemaju nikakvu logiku
teretana

Ravnatelj Instituta za kineziologiju i sport Kineziološkog fakulteta iz Splita Dražen Čular komentirao je odluku Nacionalnog stožera prema kojoj se među ostalim obustavljaju sportske aktivnosti dijela kategorija, a zatvaraju se i fitness centri i slična mjesta za vježbanje, donosi index.hr

Podsjetimo, od danas je odlukom Nacionalnog stožera obustavljen rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara, a na snagu stupa i zabrana svih treninga i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima te treninga i natjecanja vrhunskih sportaša (sportašice i sportaši I., II. i III. kategorije) u individualnim sportovima. Sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Čular je u Novom danu N1 detaljno analizirao spomenute odluke te je, kako sam kaže, pronašao niz nelogičnosti koje je predstavio u prezentaciji.

“Ovo je sažetak stvari koje nemaju logiku ni racionalno opravdanje. Čini mi se da je to nespretno napravljeno. Nitko nije bio u ovoj poziciji i vlada ne bi donijela ovakve mjere da je netko vidio ovu analizu”, kazao je Čular za N1.

Kao neke od spornih primjera navodi:

“Atletika je primjerice sport u kojem se može držati razmak, a košarka se recimo u zatvorenom prostoru može održavati. Kako virus raspoznaje kategoriju natjecanja? Niže lige nemaju toliko putovanja pa je manja incidencija zaraze. Kako će se pod epidemiološkim mjerama izvesti živi zid u nogometu? O tome nitko nije vodio računa. Plivanje i skokovi u vodu su zaustavljeni, a vaterpolo koje je kontaktni sport, dozvoljeno je”.

Čular ističe i problem zabrane rekreativnog sporta.

“Fitness centri su zatvoreni, a to je ono što jača organizam i imunološki odgovor. I tu dolaze po prirodi odgovorni ljudi koji brinu o svom zdravlju, dok su primjerice vjerski objekti, galerije i kina dozvoljeni. Natjecanja u ekipnim sportovima su u boljoj poziciji od treninga u svrhu zdravlja, iako natjecanja uključuju putovanja i povećavaju mogućnost zaraze”, smatra kineziolog.

“Mjere u ovakvom obliku su poraz društva koje ne prepoznaje važnost tjelesne aktivnosti za zdravlje i budućnost naše djece”, istaknuo je Čular.

Detaljnu analizu mjera koje se odnose na sportske aktivnosti Dražena Čulara, pronađite u nastavku:

Dražen Čular: Analiza mjera koje se odnose na sport

Print Friendly, PDF & Email