NEWS
Ljekarna

Rasvijetlila se Hrvatska, a i Istra

24.05.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Rasvijetlila se Hrvatska, a i Istra
275GO138297.jpg

Korado Korlević iz višnjanske Zvjezdarnice skrenuo je pažnju na nedavno objavljene karte porasta svjetlosnog onečišćenja noćnog neba u Hrvatskoj koje je napravila američka agencija za oceane i atmosferu (NOAA). Karte su nastale temeljem usporedbi satelitskih snimaka u razdoblju od 1992. do 2000. godine.

– Ono što smo iskustveno znali, na ovim se kartama zorno vidi. Svjetlosno onečišćenje je i u Hrvatskoj u prošlom desetljeću osjetno poraslo. Prednjače gradovi Zagreb i Rijeka, a slijede ih splitska regija i istočna Slavonija. Kad je riječ o Istri, vidljivo je da »tradicionalno« noćno nebo najviše rasvjetljava Pula kao najveći grad, te zapadno i sjeverozapadno priobalje – Poreč, Umag, Rovinj, Novigrad. Proširio se i svjetlosni prsten na Labinštini i oko Pazina, ali i drugih gradova u unutrašnjosti, te na čvorištima Ipsilona. Nama astronomima karta je potvrda i osjetno povećanog svjetlosnog zagađenja u Baderni koja je blizu Rušnjaka, proplanka s kojeg u tradicionalnom maratonu pratimo Messierove objekte i koje je zbog povećane rasvjete sve teže pronaći na nebu. S druge strane pohvalio bih Višnjan gdje je brigom vlasti za primjerenu noćnu rasvjetu porast gotovo neprimjetan, kazao je Korlević.

Karta pokazuje porast svjetlosnog zagađenja do 2000. godine što znači da bi današnja slika bila još nepovoljnija jer je u međuvremenu otvoren i zapadni krak Ipsilona, proširena su mnoga naselja i industrijske zone, rasvijetljene nove ulice. Ipak, naglašava to i Korlević, primjetni su i vrlo pozitivni pomaci, posebice kad je riječ o javnoj rasvjeti. Treba se prisjetiti da je prije nekoliko godina u akciji »Neka moja Istra blista« posebno senzibilizirana javnost i lokalne vlasti na problem svjetlosnog onečišćenja noćnog neba. Sada se sve više pazi na izbor lampadina koje ne svijetle u nebo. Najdalje je u tome otišao Novigrad koji je ekološku javnu rasvjetu sustavno riješio vodeći računa i o smanjenju potrošnje električne energije

G. Prodan, Glas Istre

Svakako treba primjetiti da je Poreč i okolica rasvjetljen gotovo kao Pula, koja ima 3 puta više stanovnika ! Vjerojatno će se situacija na poreštini značajnije popraviti, obzirom da je u Gradu formirano i stručno povjerenstvo za praćenje studije javne rasvjete.

Print Friendly, PDF & Email