Radovi na obnovi nekoliko objekata u starogradskoj jezgri u punom su zamahu

IMG_20200124_120135
08.02.2020. 19:07; ; Početna / Slider / Radovi na obnovi nekoliko objekata u starogradskoj jezgri u punom su zamahu

Gradonačelnik Loris Peršurić jučer je, zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za komunalni sustav Marinom Poropatom i predsjednikom MO Joakim Rakovac Ivanom Herakom, obišao radove na nekoliko lokacija u starogradskoj jezgri. Osim radova na rekonstrukciji gradske rive, nedavno je započela i restauracija zvonika Eufrazijeve bazilike, a u tijeku je i obnova pročelja i krovišta zgrada u srcu Poreča.  

Rekonstrukcija gradske rive

Koncem prošle godine započeli su radovi na rekonstrukciji Gradske rive, što je svakako jedan od najznačajnijih infrastrukturnih gradskih projekata. Projekt je to koji nije nastao preko noći, već se ideja razvijala godinama kako bi u konačnici ovaj dio starogradske jezgre ponovno postao mjesto susreta svih građana i posjetitelja Poreča.  Radovi se prostiru od Carinskog gata sve do gradske kavane, a obuhvaćaju rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture te urbano uređenje. Donedavno postavljeni štandovi su povijest. Neće više biti ni parkirnih mjesta, a uredit će se i povijesni drvored i punktovi za brodare, no prostor će na jedan moderan i funkcionalan način u potpunosti biti prilagođen pješacima, kao i za održavanje raznih manifestacija. Funkcionalnost je pak, od strane gradskih čelnika, istaknuta kao primarna strana ovog projekta koja će zajedno s dizajnerskim rješenjima stvoriti rivu kakvu Poreč, kao jedna od vodećih destinacija hrvatskog turizma, i zaslužuje. Radovi su vrijedni oko 26 milijuna kuna s PDV-om, a rok za izvođenje je lipanj 2020. godine. Uz Grad Poreč-Parenzo, radove sufinancira i Turistička zajednica Grada Poreča s 2 milijuna kuna.

Restauracija zvonika Eufrazijeve bazilike

U prosincu prošle godine započela je i dugo iščekivana obnova zvonika Eufrazijeve bazilike koji je podignut davne 1522. godine te je kao i cijeli kompleks Eufrazijane  od 1997. godine pod UNESCO-ovom zaštitom. Projekt vodi Hrvatski restauratorski zavod, a radovi se izvode u uz nadzor konzervatorskog odjela u Puli.  Financijska je sredstva za početak radova osiguralo Ministarstvo kulture, a sufinancirat će ih i Porečko-pulska biskupija. Očekuje se da će radovi biti gotovi do lipnja kada će se sa zvonika ponovno moći uživati u veličanstvenom pogledu na Poreč i okolicu.

Obnova zgrada u starogradskoj jezgri

Vlasnici građevina u samom srcu Poreča kroz gradske subvencije iz Programa zaštite i obnove kulturnih dobara na području porečke starogradske jezgre imaju mogućnost obnove i uređenja konstruktivnih dijelova zgrada, krovišta, fasada te obnovu vanjske stolarije. Prošle je godine za tu namjenu dodijeljeno ukupno 16 subvencija, a trenutno je u Dekumanovoj ulici u tijeku uređenje sjevernog i zapadnog pročelje na jednoj zgradi. Radovi su i na glavnom porečkom trgu gdje se obnavlja krovište zgrade Zajednice Talijana Poreč, a u planu je i uređenje fasade. 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email