NEWS

PRVI LJETNI VIKEND U ZNAKU BAROKA – Viteški turnir će se zbog kiše održati u nedjelju u 19h !

64769884_2084574918503209_8090072000145391616_o
22.06.2019. 19:44; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / PRVI LJETNI VIKEND U ZNAKU BAROKA – Viteški turnir će se zbog kiše održati u nedjelju u 19h !

Obavještavamo Vas da se viteški turnir Giostra, najavljen za danas u 20.30 sati, odgađa zbog kiše. Turnir će se održati SUTRA u 19 sati

Nedjeljni program održat će se prema sljedećem rasporedu:

  • 10:00 – 22:00 h | Trg slobode: Giostra sajam – Fiera franca triduana
  • 10:00 – 11:00 h | Trg slobode: Obilazak porečke povijesne jezgre pod vodstvom kostimiranih vodiča (Društvo prijatelja Giostre)
  • 11:00 – 12:00 h | Trg slobode: Zabavni program (Nobiles de Croatia, Društvo prijatelja Giostre, Tamburi medioevali di Cividale, Associazione Dama Castellana)
  • 18:00 – 19:00 h | Trg slobode: Zabavni program (Tamburi medioevali di Cividale, Društvo prijatelja Giostre, USB, Mačevalački klub Špada)
  • 18:00 – 20:00 h |Trg slobode: Kreativne radionice i program za djecu (Udruga Birikina)
  • 19:00 h |uvala Peškera: Viteški turnir Giostra (Društvo prijatelja Giostre i istarski konjički klubovi)
  • 19:30 h | Trg slobode: Predstava za djecu “Graškolino” (Udruga Birikina) 
  • 20:30 h |Muzej: Dramska predstava “Spiriti e briganti” (Društvo prijatelja Giostre)

 

Mimohodom gradskim ulicama i predstavljanjem festivalskih grupa programom u uvali Peškera sinoć je službeno započela trinaesta po redu Giostra – Porečki povijesni festival. 

Povorka kostimiranih sudionika, njih gotovo dvije stotine, slila se na Peškeru, gdje su ih dočekali brojni domaći i strani posjetitelji. Čast da proglasi festival otvorenim pripala je porečkom gradonačelniku Lorisu Peršuriću. U programu otvorenja predstavili su se sudionici Festivala – porečko Društvo prijatelja Giostre s plemićkim i pučkim plesovima, plesačice iz udruge USB Poreč, mačevaoci iz Mačevalačkog kluba Špada, Pučani kaštela Vrsar, jahačice iz Udruge Nobiles de Croatia sa svojim konjima, Gruppo di musica antica Universitas Recens u pratnji kostimiranih sudionika Zajednice Talijana iz Pirana, te dobošari i zastavničari iz udruga Associazione Dama Castellana iz Conegliana Veneta, a program je zaključen prigodnim  vatrometom.

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održavaju se programi u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a bit će organizirano i stručno kostimirano vodstvo po starogradskoj jezgri… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice i igraonice. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Kroz pokazne radionice i demonstracije prikazat će se obrti i zanati vezani uz graditeljstvo u povijesti, osobito u doba baroka. Posebno zanimljiv program za djecu organizirat će se u nedjelju u poslijepodnevnim satima kada su, u organizaciji Udruge Birikina, na rasporedu programi za djecu, radionice, tematsko oslikavanje lica, foto corner  i predstava „Graškolino“. U nedjelju u 20.30 sati u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine desetak članova Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu „Spiriti e briganti“, čiji je redatelj Gaetano Benčić.

Na sajmu, otvorenom svakodnevnom od 10 do 22 sata, četvrdesetak izlagača iz Istre i okolice nudit će široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Osim samostalnih izlagača, sudjelovat će i izlagači okupljeni u Udruzi Istarska web tržnica. Također, u organizaciji Udruge kolekcionara starina i hobista iz Poreča bit će postavljen sajam antikviteta i starina.

Središnji će se događaj, viteško nadmetanje ili Giostra, održati u nedjelju s početkom u 19 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a za svaku će kontradu nastupati tri konjanika. Najsretniji u publici bit će nagrađen vikend paketom koji je osiguran od strane sponzora.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
BUS-S