NEWS

Protekli vikend u Poreču u znaku Severine, Street Art festivala i nastupa Britansko-hrvatskog festivalskog orkestra

Severina u Poreču
22.08.2022. 12:59; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Protekli vikend u Poreču u znaku Severine, Street Art festivala i nastupa Britansko-hrvatskog festivalskog orkestra

“Porečko ljeto” u organizaciji Turističke zajednice Grada Poreča, protekli je vikend doseglo vrhunac, a ljubitelji zabave i kulturnih manifestacija došli su na svoje.
Subotnji koncert (20.08.2022.) Severine okupio je nekoliko tisuća posjetitelja koji su ispunili porečku rivu do posljednjeg mjesta. Koncert je bio besplatan, a osim samih Porečana i Porečanki, bio je i tu veliki broj turista koji borave u gradu, ali i onih iz susjednih gradova, pa i država koji su za ovu priliku potegli do Poreča. Atmosfera je bila dobra, a publika se uz Severinu zabavljala i plesala do kasno u noć.

Ljubitelji klasične glazbe vrhunsku poslasticu imali su dan ranije, kada su na Trgu slobode nastupili članovi Britansko-Hrvatskog festivalskog orkestra. Riječ je o novoj bilateralnoj inicijativi koju umjetnički vodi međunarodno priznati dirigent Jan Latham-Koenig, a okuplja 20 studenata i nedavne diplomante vodećih konzervatorija u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, kao pilot događaj za veći program koncerata u budućnosti. Na inauguracijskom koncertu predstavili su se jednosatnim programom djela Josipovića, Elgara, Griega, Dvoraka i Čajkovskog. Glavni je porečki trg bio ispunjen publikom koja je gotovo bez daha uživala u ovom zanimljivom klasičnom koncertu.

Uoči vikenda počelo je i 22. izdanje Street art Poreč, festivala ulične umjetnosti koji se odvija na nekoliko lokacija porečke starogradske jezgre u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Trajat će do 24. kolovoza, uz poznatu istarsku pjevačicu Barbaru Munjas koja je zagrijala publiku u lapidariju nastupili su još i američka umjetnica Barbara Blue, a nastupaju i plesači iz studija Unique i USB Poreč, te MOT 08, održavaju se performansi Đanina Božića i brojnih drugih, a bliži se i gran finale zadnji dan uz koncert nagrađivanog basista Zvonimir Šestak Groove Assemblyja, i dječju predstavu Teatra Naranča Veli Jože.

Ranije, u srijedu (17.08. 2022.) u sklopu sezone Jazz in lap nastupili su Mary May – kvintet koji izvodi originalne pjesme, zvukom srodne klasičnim stilovima poput americana, folk rock i bluesa, pod velikim utjecajem razne svjetske etno glazbe i europskog jazza. Održano je i drugo izdanje manifestacije Zvijezde nad Porečom. U jutarnjim satima na porečkoj rivi organizirano je promatranje Sunca s tri teleskopa na tri različita načina, uz vodstvo članova Hrvatskog astronomskog društva, a u večernjim satima na livadi kod sportskog aerodroma Žatika, zanimljiva predavanja o Suncu i zvijezdama održali su Dorian Božićević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza i predsjednik Astronomskog društva “Leo Brenner”, te Saša Nuić, predsjednik Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email