NEWS

Prošle subote u Vrsaru je organiziran tradicionalni Limes Bike & Family Tour

Dodjela_diploma_Saline Poligon Bike Race
02.06.2023. 13:02; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Prošle subote u Vrsaru je organiziran tradicionalni Limes Bike & Family Tour

Prošle subote, 27. svibnja, zaljubljenici u prirodu i biciklizam, kao i cijele obitelji, okupili su se u Vrsaru na sjajnom sportskom događanju koje već više sezona slavi rekreaciju i ljepote istarskog kraja. Limes Bike & Family Tour odveo je sudionike na uzbudljiv put kroz predivnu šumu Kontija, nakon što su za sobom ostavili mirni obalni ambijent Vrsara. Pratilo nas je divno vrijeme i zarazan entuzijazam, te smo doživjeli nezaboravne trenutke u društvu i u prirodi.

Dan ture dočekao nas je s blagim suncem i osvježavajućim povjetarcem koji su činili savršenu pozadinu za biciklističku pustolovinu. Dok su se obitelji i ljubitelji biciklizma svih uzrasta okupljali ispred sportske dvorane Salina, zrak je već bilo ispunjen iščekivanjem, a sva lica nasmijana.

Limes Bike & Family Tour već tradicionalno koristi zadivljujuću rutu dugačku čak 50,1 kilometar, koja prvenstveno prolazi kroz prekrasnu šumu Kontija. Ova bujna oaza zelenila, smještena između naselja Kloštar, Gradina i Flengi, sve je očarala svojim bogatstvom raznolike flore i faune. Prostirući se na površini od 65 hektara, šuma Kontija zaštićeni je rezervat šumske vegetacije i Natura 2000 područje.

Dok su vozili bicikle kroz šumu Kontija, sudionici kao da su svim osjetilima uronili u njezinu ljepotu i spokoj. Posebne, prastare krošnje bijelog graba i hrasta medunca, koji ondje rastu više od 140 godina, cijelome su ambijentu pridodali eteričan ugođaj. Šuma nam je otkrila mrežu slikovitih pješačkih i biciklističkih staza koje vijugaju među drvećem na više od 40 kilometara: pravi mali raj za ljubitelje outdoor aktivnosti i dokaz skladnog suživota prirode i ljudske interakcije.

Vrhunac biciklističke pustolovine bio je dolazak do Limskog zaljeva, veličanstvenog prirodnog fenomena koji je nastao potapanjem doline rijeke Pazinčice. Poznat po uzgoju ribe i školjaka, Limski zaljev također se može pohvaliti intrigantnom geološkom poviješću. A dok smo stajali na zadivljujućem vidikovcu iznad Gusarske špilje, zamišljali smo tajanstvene priče o gusarima i krijumčarima koji su nekoć često posjećivali ovo zagonetno područje. Prirodne ljepote i povijesne tajne Limskog zaljeva ostavili su neizbrisiv dojam na sve sudionike.

Vrlo je uspješan bio i Saline Poligon Bike Race, dječji dio manifestacije, gdje smo imali priliku svjedočiti neizmjernoj energiji i vještinama najmlađih sudionika. Od onih sasvim malenih, pa do starije djece, svi su pokazali izniman entuzijazam za 480 m dugu stazu koju su vozili više krugova. Staza je posebna po tome što uključuje mini odskočnu rampu, umjetne stepenice i grede za balansiranje. Saline Poligon Bike Race ima i edukativni karakter, jer su stručni vodiči i organizatori dječje manifestacije, uputili sudionike u osnove sigurne i ispravne vožnje bicikla.

Uzbuđenje je bilo zarazno, a atmosfera ispunjena veseljem. Svako je dijete na kraju dana dobilo zasluženu diplomu kao uspomenu i prigodan poklon na savladane biciklističke izazove.

Vrsar nas ne prestaje osvajati svojom nepokolebljivom predanošću organiziranju sjajnih sportskih manifestacija kao što je Limes Bike & Family Tour. Ova biciklistička avantura ne samo da je promovirala zdrav i zabavan način života, već je istaknula i iznimnu prirodnu ljepotu šume Kontija i vječnu privlačnost Limskog zaljeva. Očuvanjem okoliša i organizacijom ovakvih događanja, Vrsar uistinu utjelovljuje destinaciju koja neprestano inspirira.

Limes Bike & Family Tour bio je nezaboravno iskustvo koje je sve sudionike povezalo s prirodom i zadivljujućom ljepotom vrsarskog kraja. Manifestacija je okupila pojedince svih uzrasta koje je ujedinila ljubav prema prirodi, biciklizmu i istraživačkom duhu, te želja za barem kratkotrajnim zaboravljanjem užurbanosti svakodnevnog života.

 

Print Friendly, PDF & Email