NEWS
Best of Poreč

Proračun Istarske županije na samome vrhu transparentnosti u Hrvatskoj

Župan Valter Flego
05.07.2016. 17:41; ; Početna / Politika / Proračun Istarske županije na samome vrhu transparentnosti u Hrvatskoj

Istarska županija je, prema najnovijem istraživanju Instituta za javne financije, na samome vrhu transparentnosti županijskih uprava prema broju ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na svojim službenim internet stranicama. Naime, Istarska županija je pravovremeno objavila svih pet proračunskih dokumenata, koji su bili predmetom analize. Također, izdvojena je kao primjer dobre prakse glede objave proračunskog vodiča za građane „Proračun u malom“ na lako dostupnom i uočljivom mjestu, već na početnoj stranici. U rezultatima istraživanja navodi se i da Istarska županija nudi i proračun u strojno čitljivom formatu (csv).

Nadalje, Istarska županija je treća u Hrvatskoj kada se promatraju ukupni podaci razine transparentnosti same županije, te svih gradova i općina u Istarskoj županiji. Među gradovima „odlikašima“ našla su se čak pet iz Istre – Buzet, Labin, Pazin, Poreč i Pula, koji su ujedno pohvaljeni zbog dobro organiziranih stranica koje se lako i brzo pretražuju, te imaju kvalitetne i često zanimljive vodiče za građane.

Na rezultate istraživanja osvrnuo se istarski župan Valter Flego, ocijenivši ih izrazito pozitivnima.

„Od početka mog mandata veliku važnost pridajem upravo otvorenosti, transparentnosti i učinkovitosti rada županijske uprave. Najnoviji rezultati Instituta za javne financije još su jedna u nizu potvrda da u Istri dobro radimo svoj posao“, izjavio je župan Flego. 

Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina. Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

Kako Institut navodi u zaključku, premda se transparentnost proračuna lokalnih jedinica poboljšava i dalje je daleko od zadovoljavajuće, što nije slučaj za Istarsku županiju koja je u svih četiri kategorija (Transparentnost županija, Prosječna transparentnost gradova (po županijama), Prosječna transparentnost općina (po županijama), Ukupna prosječna transparentnost županija) pri samom vrhu u Republici Hrvatskoj. U istraživanju provedenom prije dvije godine, Istarska županija se, također, visoko pozicionirala na listi transparentnosti, s objavljenih 4 proračunskih dokumenata, dok najnovija analiza pokazuje da je učinjen dodatni iskorak čime se Istarska županija našla među najboljima u državi.

Najnovija analiza obuhvaćala je 2015. i 2016. godinu, a provedena je u razdoblju studeni 2015. – ožujak 2016.

 

KABINET ŽUPANA

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani