NEWS
Best of Poreč

Mještani Vabrige spriječili sječu stogodišnje ladonje

GO03268776
05.07.2016. 18:10; ; Početna / Politika / Mještani Vabrige spriječili sječu stogodišnje ladonje

Oko stoljetne ladonje koju je općina Tar-Vabriga odlučila posjeći u utorak se okupio dio mještana koji su branili njenu sječu, saznajemo od Zelene Istre kojoj su se mještani javili na Zeleni telefon.

Svojim prisustvom oko velikog stabla tijekom jutra i ranog prijepodneva spriječili su sječu koju su htjeli provesti djelatnici općinske tvrtke Momperlon. Od direktora tvrtke Marka Knezocija saznali smo da se sječi protivilo pet-šest mještana s djecom. Naglašava da imaju svu potrebnu dokumentaciju za uklanjanje stabla koje smeta za izgradnju prometnice odnosno kružnog toka na toj lokaciji, te da su prethodno promišljali druge načine prometnog rješenja kojima bi se stablo ostavilo na životu, ali neuspješno. Naglasio je da bi se unutar novog kružnog toka koji se planira graditi posadila nova ladonja. Također je kazao da danas neće biti druge doli pozvati policiju koja će osigurati uklanjanje stabla. Općinskog načelnika Nivija Stojnića tijekom jučerašnjeg dan nismo uspjeli dobiti na mobitel.

U poslijepodnevnim satima, nakon što su djelatnici otišli s prestankom radnog dana i mještani su se udaljili s mjesta događaja, ali i najavili da će se ujutro vratiti k ladonji uz poruku “Ko posičeš ladonju, posika si i hlad!”. Mještanka s kojom smo razgovarali (a htjela je ostati anonimna) kaže da im je dojavljeno da radnici uklanjaju stablo, ali da su do njihovog dolaska uspjeli otpiliti tek dvije grane, a potom su tijelima spriječili daljnje “devastiranje”. Nezadovoljna je što o uklanjanju stabla koje predstavlja jedan od simbola Vabrige nitko nije proveo javnu raspravu, što im načelnik Stojnić prijeti policijom, te konačno smatra da se njegovim uklanjanjem neće postići poboljšanje sigurnosti prometa kroz mjesto, što je glavni argument općinske uprave. Naglašava da ladonja predstavlja glavno mjesto na kojem se fotografiraju turisti. Novoposađena ladonja neće moći nadomjestiti hladovinu koju stvara stoljetno stablo.

(A. DAGOSTIN, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani