NEWS

Pronađena keramika iz brončanog doba

16.07.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Pronađena keramika iz brončanog doba
255g160705.jpg

VIŠNJAN –

Poklopilo se – gradnja bazena u starom dijelu grada i prisutnost mladih arheologa u Ljetnoj školi prirodoslovlja. Rezultat – materijalni dokazi o postojanju višnjanske gradine stare od 3,5 do četiri tisuće godina!

Odmah ispod gradske place stara je kamena kuća, u čijem dvorištu Silvano Ritoša gradi bazen. Uočivši tijekom iskopa dosta keramike i posumnjavši da bi moglo biti riječi o nalazima arheološke vrijednosti, obratio se Koradu Korleviću iz Zvjezdarnice Višnjan, u sklopu koje upravo djeluje druga smjena Ljetne škole prirodoslovlja.

– Baš sam s djecom ovih dana radila na tematici Histra pa mi je ova vijest došla kao naručena, veli Maja Crnić, nastavnica povijesti iz Rijeke, koja već niz ljeta radi u višnjanskoj školi prirodoslovlja. Ona i vanjski suradnik Zvjezdarnice Oljan Peršurić, oboružani vrećicama za uzorke, lopaticama i detektorom za metal, svakodnevno obilaze iskopine.

Odmah su obavijestili konzervatore i Arheološki muzej u Puli. Ravnateljica pulskog muzeja Kristina Mihovilić dozvolila im je da istražuju površinske slojeve. Sve nađene komade očistit će i sistematizirati, nakon čega slijedi njihova stručna analiza. Dosadašnji nalazi, više desetaka fragmenata keramike različitih posuda, datiraju iz kasnog brončanog doba, dvije do tri tisuće godine prije Krista! Pronašli su i nešto »uvozne« keramike iz Grčke te one novije prošlosti. Ova iz brončanog doba prepoznatljiva je – izvana je crvenkastosmeđa, iznutra crna. Svi su pronađeni komadići već sortirani – dijelovi ručki, dna, rubovi i ukrasi na posudama.

– Višnjan se u stručnoj literaturi spominje kao gradina iz brončanog doba, no za te tvrdnje dosad nisu postojali materijalni dokazi, veli Korado Korlević. Konzervatorski zavod i Arheološki muzej dali su »zeleno svjetlo« za proučavanje ovih manjih dijelova nalazišta.

Pravi arheološki nadzor počet će ovih dana, jer će u starogradskoj jezgri startati gradnja kanalizacije. Načelnik Angelo Mattich kaže da bi tim radovima trebali prikupiti još dokaza za tezu da je višnjanska gradina tisućljetno obitavalište ljudi. To svih raduje, jer će biti moguće i materijalno dokazati dalekosežnu povijest ovog mjesta, tim više što je ono, sudeći prema ostalim nalazima, bilo naseljeno od prapovijesti

– Vesna Medvedec-

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email