Ljeto u Funtani

Promovirana „Biblija“ istarskog turizma pulskog novinara i urednika Asima Čabaravdića

fotka knjiga asim
11.11.2019. 09:50; ; Početna / Gospodarstvo / Promovirana „Biblija“ istarskog turizma pulskog novinara i urednika Asima Čabaravdića

“Turizam u Istri od davnina do danas” knjiga je pulskog novinara i urednika Asima Čabaravdića koji je na ovom velikom i višegodišnjem projektu, uspio okupiti 41 autora, od ministara i direktora najvažnijih tvrtki do novinara i drugih autora.

Mnogobrojni su istaknuti turistički radnici doprinijeli ovom istarskom mozaiku u kojem je turizam prikazan od davnih antičkih putovanja i pojave suvremenog turizma u 19. stoljeću pa sve do današnjeg doba u kojemu turizam više nije puko odmaranje, nego proaktivan boravak u destinaciji uz zadovoljavanje ne samo smještajnih nego i niza drugih potreba suvremenih nomada, od kulturnih i sportsko-rekreacijskih do edukativnih i zdravstvenih.

Prema riječima autora, želja za takvom knjigom nije neuobičajena; pošto je Istra najturističkija regija Hrvatske,  takva je knjiga izraz ljubavi i zahvalnosti prema njezinim vrijednim ljudima, zemlji, kamenu, moru. Istra kao regija zaista je zaslužila ovakvo djelo.

„Kao novinar, svjedok vremena, gotovo šest desetljeća, pratio sam razvoj i rast turizma Istre i imao jedinstvenu priliku osobno upoznati mnoge pionire istarskog turizma, a među njima i čelne ljude hotelsko-turističkih poduzeća. Upravo su ti ljudi i njihovi suradnici bili nadahnuće projekta koji se odmah svidio i Slavku Krajcaru, bivšem predsjedniku Čakavskog sabora. Dogovor o nakladništvu brzo je postignut i krajem 2015. godine stigle su prve donacije, a početkom 2016. krenula je realizacija projekta, objašnjava Čabaravdić te posebno skreće pozornost na Turistički biografski leksikon u kojem piše o radnicima i kreatorima turističkog privređivanja.

Čast da napiše predgovor imala je dr. sc. Romina Sinosich, doktorica turističkog menadžmenta i organizacije iz Poreča.

-Autor nam je poklonio dio prošlosti, sadašnjost i entuzijazam za budućnost razvoja turizma Istre. Ova je knjiga, nastala kao rezultat višegodišnjega publicističkog, znanstvenog i stručnog rada autora, postala djelo kojim će se i prošle i buduće generacije građana, djelatnika u turizmu, turista i drugih zamisliti nad putem razvoja turizma Istre i shvatiti vodeću ulogu čovjeka – radnika u turizmu, kao najbitniju i nepresušnu snagu.

Današnji turizam Istre možemo promatrati kao posljedicu gospodarskog i društvenog razvoja, entuzijazma mnogih turističkih rukovoditelja i radnika, te kao takav, pripada u posebne emocionalne dimenzije gospodarskog razvoja, a sama evokacija na prošlost i početke njegovog razvoja na Istarskom poluotoku, u mnogih građana izaziva poseban osjećaj, pojasnila je autorica predgovora.

Zaključila je nazvavši ovo djelo „biblijom istarskog turizma“.

Knjiga je, uz obilje fotografija i podataka iz arhiva, doista obuhvatila sve što je vezano za istarski turizam, pa tako i u moderno vrijeme nastale njegove grane, od osnovnog odmorišno-rekreativnog do lječilišnog, nautičkog, poslovnog, sportskog, izletničkog, vjerskog, lovačkog, pustolovnog…

„Biblija“ istarskog turizma opsežno je i vrijedno djelo nadahnutog urednika i autora. Knjiga, koju je turistička Istra čekala. 

Print Friendly, PDF & Email