NEWS

Promocija knjige ”Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča” i izložba “Memorija vode”

stari grad 003
29.11.2017. 09:09; ; Početna / Obavijesti / Promocija knjige ”Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča” i izložba “Memorija vode”

Sutra, 30.11.2017. u 18 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine održat će se promocija knjige ”Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča” i otvoriti izložba “Memorija vode”. Knjigu je napisala ravnateljica muzeja Elena Uljančić Vekić, koja je ujedno suautorica izložbe zajedno sa Studijom Sonda iz Vižinade.

Knjiga je rezultat opsežnog istraživanja arhivske građe u državnim arhivima u Pazinu i Rijeci, Arhivu Istarskog vodovoda u Buzetu, Biskupijskom arhivu u Poreču i muzejskom fundusu Zavičajnog muzeja Poreštine, terenskom istraživanju te pomnom proučavanju relevantne literature. U prvom dijelu knjige rasvjetljava se povijest vodoopskrbe u gradu Poreču, što je popraćeno i brojnim slikovnim prilozima, dok je drugi dio knjige kataloški, a u njemu se daje popis grla cisterni i bunara porečke starogradske jezgre s osnovnim podacima o svakom evidentiranom grlu. Knjigu će predstaviti recenzenti Neven Budak i Sandi Blagonić, urednica Elena Poropat Pustijanac i sama autorica. Nakon toga slijedi otvorenje izložbe koja je postavljena s ciljem poticanja na promišljanje o važnosti pitke vode, podizanja svijesti o vrijednosti, očuvanju i korištenju vode, osvješćivanja javnosti o potrebi racionalnog upravljanja i gospodarenja pitkom vodom, upoznavanja javnosti s očuvanom graditeljskom baštinom vezanom uz vodoopskrbu te ukazivanja na potrebu njihove zaštite i čuvanja.

Izložba je podijeljena u tri povezane tematske cjeline, koje progovaraju o odnosu prema vodi jučer, danas i sutra. Prvi dio, postavljen u prizemlju muzeja, čini izložba fotografija Renca Kosinožića s motivima grla cisterni i bunara s područja starogradske jezgre. Ovaj dio predstavlja male, ali dragocjene spomenike prošlosti svakodnevice naših davnih sugrađana koji su podsjetnik o svijetu u kojem su nastali, interakcijama ljudi i ambijenata iz njihova okruženja. Ta ista grla postaju dekorativni elementi skrovitih porečkih dvorišta što je vidljivo i na primjeru grla cisterne u dvorištu palače obitelji Sincich – druge tematske cjeline ove izložbe, koja govori o odnosu prema vodi danas. Posljednji dio izložbe smješten je u galeriji Sincich i otvara pitanje budućnosti vode i odnosa prema njoj.
Knjiga je tiskana uz pokroviteljstvo Grada Poreča, Istarske županije i regije Veneto, a pokrovitelji izložbe su Grad Poreč i Ministarstvo kulture.

T. K. Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email