NEWS
VALAMAR-S-sezona

Projekt podzemne garaže sa 400 mjesta treba biti fleksibilniji

2016-07-04_09h36_19
07.07.2016. 14:27; ; Početna / Novosti / Projekt podzemne garaže sa 400 mjesta treba biti fleksibilniji

Najveća zamjerka koja se mogla čuti prilikom rasprave odnosila se na izlaz iz buduće podzemne garaže koji bi se trebao nalaziti nasuprot današnjeg izlaza s autobusnog kolodvora. Građanin je upozorio nadležne da će ta točka biti preopterećena, da će onemogućiti prolaz pješacima i biciklistima

Javno izlaganje o izmjenama Detaljnog plana uređenja “Starog nogometnog igrališta” prekjučer u Poreču nije izazvala prevelik interes građana Poreča, ali su pitanja onih koji su došli bila zanimljiva.

Prvi DPU ovog područja površine 2,5 hektara napravljen je još 2008. godine prema tada provedenom arhitektonskom natječaju, a prvi je put izmijenjen 2011. godine. U međuvremenu je Grad pokušao višekratno prodati staro igralište, međutim, bezuspješno, pa na njemu još uvijek treniraju mlađi uzrasti Nogometnog kluba Jadran.

Izgrađenost 40 posto

Gradski pročelnik za prostorno planiranje Damir Hrvatin uvodno je kazao da je gradsko vijeće pokrenulo izmjene DPU-a na traženje vlasnika nekretnina, prije svega Grada koji je vlasnik igrališta, na temelju indicija što bi moglo pomoći da se za kupnju jave potencijalni investitori, a da se pritom ne mijenja osnovni koncept planiranog stambeno-poslovnog kompleksa. Izmjene DPU-a trebale bi omogućiti fleksibilnije projektiranje budućeg stambeno- poslovnog kompleksa zajedno s dvoetažnom podzemnom garažom (ukupno 400 parkirnih mjesta) budući da se više toliko detaljno ne propisuje oblik gradnje, već se gradnja ograničava u tekstualnom dijelu uvjetom da izgrađenost čestice može iznositi najviše 40 posto parcele. ~

Izmijenjenim se planom proširuje pješački koridor zapad-istok prema Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića, te utvrđuje manji pješački koridor sjever-jug s obavezom budućim projektantima da osmisle još jedan pješački koridor u smjeru sjeveru-jug.

Najveća zamjerka koja se mogla čuti prilikom rasprave odnosila se je na izlaz iz buduće podzemne garaže koji bi se trebao nalaziti nasuprot današnjeg izlaza s autobusnog kolodvora. Građanin je upozorio nadležne da će ta točka biti preopterećena, da će onemogućiti prolaz pješacima i biciklistima prema gradu te da će promet zagušiti promet na nezgodno sagrađenom rotoru na početku Viala. Pročelnik Hrvatin je odgovorio da se DPU-om ne rješava regulacija prometa, ali da će se pristup autobusnom kolodvoru moći omogućiti iz smjera Ulice županije Somogy, dok bi se na izlazu iz podzemne garaže također mogao sagraditi rotor.
Moglo se također čuti da bi se do buduće garaže trebalo dolaziti Vukovarskom ulicom (danas jednosmjerna ulica), preko Trga Joakima Rakovca, svojevrsnog kružnog toka koji se ne koristi dovoljno, međutim, to bi značilo da bi trebalo mijenjati čitavu prometnu koncepciju koja demotivira ulazak vozila u grad. Čula se i ideja da bi se riva i čitav obala oko starogradske jezgre trebala otvoriti za promet s čime se pročelnik nije složio.

Javni uvid

Javni uvid u prijedlog izmjenaDPU-a može se obaviti u porečkom Upravnom odjelu za prostorno planiranje i zaštitu okoliša svakog radnog dana od 8 do 11 sati. Mišljenja, prijedlozi i primjedbe mogu se podnositi do dana zaključenja javne rasprave upisom u knjigu primjedbi u gradskoj upravi, upisom u zapisnik na javnom izlaganju, dostavom putem pošte na adresu Grad Poreč, Upravni odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Poreč, Obala Maršala Tita 5 ili pak dostavom putem elektroničke pošte [email protected].
Javna rasprava izmjenama Detaljnog plana uređenja “Staro nogometno igralište” u Poreču provodi se od 4. do 18. srpnja

Anđelo DAGOSTIN, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email