NEWS

Prodavači na kartonskim kutijama

prodavaci-kutije-trg
foto: Facebook Izgubljeno-nadjeno
29.08.2013. 08:27; ; Početna / Novosti / Prodavači na kartonskim kutijama

Turistička meka kao što je Poreč svake godine privuče brojne turiste, ali i one koji od turizma pokušavaju zaraditi, na bilo koji način. Oni na koje ćete neizbježno naletjeti, pogotovo u večernjim satima tijekom ljetne vreve u gradu, su prodavači, često i maloljetni, uličnih drangulija: bljeskalica koje se bacaju u zrak, plišanih igračaka sa zvukovima, balona, skakalica i mnogočega drugoga.

A dok su ranijih godina obično stajali na kantunima, uz zidove zgrada, od ove su se godine drastično proširili cijelim Trgom slobode pretvorivši ga u pojedinim večerima na jeftino sajmište. Stoje na sred trga na svom prodajnom mjestu, točnije na kartonskoj kutiji s koje turistima i njihovoj djeci guraju svoju ponudu.

– Nije samo to, jedne smo večeri sjedili u kafiću na trgu kada nam je u kavu iz zraka skoro upala ta glupa igračka.  Za njom je trčao jedan od klinaca koji to prodaju i uhvatio je malo iznad naših glava, priča mi jedna prijateljica.

Razvila se o tome i diskusija na društvenim mrežama, a neki komentiraju da bi poreznici, uz sve lokale koje pečate zbog nepravilnosti u blagajni, trebali zaviriti i u “blagajne” ovakvih prodavača.

Nisu ulični prodavači turistima neka novost, u velegradovima Španjolske, Italije, Grčke ili Francuske u večernjim satima istu sliku vidite na ulici, samo što su prodavači najčešće poznati vu’ cumpra’, iako su se čak i oni nakon našeg ulaska u Europsku uniju počeli pojavljivati na ulicama istarskih turističkih gradova. Ali razlika je u tome što su to uglavnom gradovi s milijun ili više stanovnika u kojima takve stvari i nije uvijek jednostavno držati pod kontrolom. Ali, da li je baš tako teško držati pod kontrolom uličnu prodaju u gradu poput Poreča? Tim više što takvih primjera u gradovima popu susjednog Novigrada, pa čak i Rovinja, ima manje.

Prodavača nije svake večeri isto, ima dana kada se raščiste, ali onda par večeri nakon toga sve je opet isto. Imaju i oni dojave kada stiže kontrola pa na vrijeme uklone svoj štand, a i u gradu u kojem svi poznaju malobrojne komunalne redare teško je ne znati kada oni stižu. Jer, Grad Poreč komunalnih redara za cijelo svoje područje ima samo tri, a osim uličnih prodavača imaju i puno drugih komunalnih problema za rješavanje, uključujući i papirologiju. Možda bi bilo dobro zaposliti kojeg komunalnog redara više, s obzirom da ih trenutno u gradu ima točno toliko koliko i dogradonačelnika.

Vedrana Habereiter, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email