NEWS

Prodajete maslinovo ulje? Obvezni ste upisati se u RPO

masline3
29.09.2021. 11:00; ; Početna / Gospodarstvo / Prodajete maslinovo ulje? Obvezni ste upisati se u RPO

Svi poljoprivredni proizvođači upisani u Upisnik (O)PG-ova ukoliko od prodaje vlastitih poljoprivrednih proizvoda u neprerađenom stanju ostvare godišnji primitak u iznosu manjem od 80.500 kn (uključujući i primljene poticanje i potpore) nisu obvezni upisati se u Registar poreznih obveznika (RPO) pa prema tome po toj osnovi nemaju ni drugih poreznih obveza prema Državnom proračunu, piše portal maslinar.com

Svi oni koji prodaju prerađeni poljoprivredni proizvod (npr. pekmeze, ušećerene korice naranče, vino, rakiju i sl.) obvezni su upisati se u RPO i po toj osnovi plaćati pripadajuća davanja i to porez (u paušalnom iznosu do primitaka od 300.000 kn godišnje) kao i pripadajuće doprinose, neovisno o tome što su osigurani po drugoj osnovi (uz izuzeće umirovljenika).

Što se tiče prodaje maslinovog ulja, do sada je bilo različitih tumačenja. Neka su govorila kako OPG-ovi pri prodaji maslinovog ulja nemaju obvezu upisa u RPO, dok su neke ispostave Porezne uprave smatrale obvezom upisa u RPO ovakvih poljoprivrednih gospodarstava.

Ruralno.eu je u travnju ove godine Poreznoj upravi poslalo jasan i nedvosmislen upit o ovoj problematici, na koji smo dobili također jasan i nedvosmislen odgovor koji donosimo u nastavku:

„UPIT: Da li OPG koje se bavi prodajom ulja dobivenog od svojih maslina, a prerađeno u tuđem objektu, podliježe obvezi upisa u RPO, neovisno o iznosu ostvarenih primitaka u jednoj godini?

ODGOVOR PU: U slučaju iz upita, budući da se radi o prodaji prerađenog proizvoda (maslinovog ulja), porezni obveznici koji obavljaju djelatnost poljoprivrede i šumarstva, a koja obuhvaća prodaju odnosno zamjenu od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u prerađenom stanju, su se dužni upisati u RPO, te postati obveznici utvrđivanja i plaćanja poreza na dohodak po toj osnovi bez obzira na visinu ostvarenog godišnjeg primitka.“

Cijeli odgovor Porezne uprave možete pročitati OVDJE

Dakle, dragi maslinari. Ukoliko ova maslinarska godina bude rodna i maslinovog ulja osim za vlastite potrebe bude i za prodaju, obvezni ste upisati se u RPO i plaćati sve svoje obveze. One u slučaju ostvarenog prometa do 85.000 kn mjesečno iznose oko 292 kune, uvećano za stopu prireza, ovisno o JLS u kojoj je registriran OPG.

Print Friendly, PDF & Email