NEWS
Best of Poreč

Priopćenje Ministarstva poljoprivrede vezano za salmonelu

15.07.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Priopćenje Ministarstva poljoprivrede vezano za salmonelu

U tom pogledu donose se godišnje naredbe o mjerama zaštite zdravlja životinja kojom se između ostaloga provode rigorozne mjere kontrole i na salmonelozne infekcije. Mjerama su obuhvaćene sve životinje, osobito perad u proizvodnji konzumnih jaja i mesa.

Svi objekti u kojima se proizvode jaja i meso peradi pod permanentnim su nadzorom i vlasnici su dužni pridržavati se propisanih mjera u svojim uzgojima.

Za razliku od prethodnih godina kada je broj salmoneloznih infekcija u jatima peradi bio u porastu, osobito u ljetnim mjesecima, podaci za prvih 6 mjeseci ove godine pokazuju da infekcija salmonelom nije bilo ni u jednom većem uzgoju.

Stoga osobito valja obratiti pozornost na proizvode prije svega konzumna jaja i meso peradi koji potječu iz nepoznatih uzgoja i nisu prošli redovitu zdravstvenu kontrolu, a koji se nerijetko nude nelegalnim načinima prodaje.

Kako bi se spriječile pojave infekcije salmonelom potrebno je istaknuti nužnost nabave hrane životinjskog podrijetla isključivo iz legalnih izvora. Također je uputno kod pripravljanja termički ju dobro obraditi (kuhanje, pečenje), te prikladno čuvati, poglavito u ljetnim mjesecima kada su neki proizvodi izloženi većem riziku razvoja infekcije.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani