NEWS
Best of Poreč

PRIOPĆENJE GONG-a

15.07.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / PRIOPĆENJE GONG-a
434image001.png

GONG oštro osuđuje pojedinačno upućivanje prijedloga izbornih zakona i ostalih propisa u vezi izbornog zakonodavstva u saborsku proceduru, koje se događa istovremeno s najavama najviših dužnosnika Vlade i Sabora o širokoj javnoj raspravi i potrebi cjelovite reforme izbornog zakonodavstva.

GONG se već više godina zalaže za reformu izbornog zakonodavstva koja bi bila provedena kao rezultat široke javne rasprave, a nakon predsjedničkih izbora 2005. dana su javna obećanja najviših državnih dužnosnika o tome kako će reforma uslijediti do kraja ove godine.

Suprotno tome, tijekom posljednjih nekoliko dana, bez sudjelovanja stručnjaka i javnosti odlučuje se o prijedlozima nekoliko izbornih zakona i Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu, a da pritom nije uzet u obzir i raspravljen cjelokupan pravni okvir za izbore.

Jedini način da Hrvatska napokon dobije kvalitetan, ažuriran i napredan zakonski okvir za provedbu svih vrsta izbora jest da se reformi izbornog zakonodavstva ne pristupa ad-hoc, nestručno i kalkulantski, već ozbiljno i odgovorno, na temelju širokog paketa prijedloga i preporuka te uz uključivanje stručne i zainteresirane javnosti.

Izborna reforma jedan je od ključnih testova na kojima će hrvatski političari i hrvatska vlast pokazati svoju zrelost i odgovornost.

Ispred GONG-a,

Suzana Jašić

Predsjednica

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani