NEWS
Max sredina 2 nagradna igra

Prijeko je potrebna sanacija derutne porečke lučice

89090263_2823011184444689_4652332446455431168_o
foto: Radio Centar
05.03.2020. 01:05; Učitavanja: 690; Početna / Slider / Prijeko je potrebna sanacija derutne porečke lučice

Naša lučica nalazi se na jednoj od najljepših, ali nažalost najzapuštenijih i najneuređenijh lokacija u gradu u kojoj je prusutan problem ispreplitanja neorganiziranosti između pješačkog i kolnog prometa.

Uređenje gradske lučice obuhvaćeno je u trećoj “C” fazi rekonstrukcije porečke rive koje još zahvaća prostor porečke marine, staru aleju kestenova, Viale.
Lani u travnju završila je javna rasprava o predloženom urbanističkom planu uređenja tog dijela rive. Točno rješenje i kada će započeti radovi još se za sada ne zna.

Na javnoj raspravi bilo je pohvala, ali i primjedbi. Pohvaljeno je povećanje zelenih površina, proširenje pješačkih zona te smanjenje i uređenje smještaja štandova i kioska. Primjedbe su se odnosile na drastično smanjivanje parkirnih mjesta u gradu. Za parkiralište ispred Općinskog suda nije ponuđeno adekvatno riješenje za parkiranje vozila u neposrednoj blizini. Trenutni ga koriste vlasnici komunalnih vezova, korisnici komercijalne marine, zaposlenici i stranke porečkog Općinskog suda te ostali građani.
Bilo je primjedbe na izgradnju novog mola za trajekt za dostavna vozila za otok i nove pristupne ceste koja bi “rezala” pješačku zonu.
Dizalica plovila na rivi izazvala je problem koji je nastao unatrag tri godine. Ukinuto je vađenje rekreacijskih plovila, radi uobičajenog godišnjeg održavanja zbog boja koje se pritom ispiru i zagađuju more. Uz malo zalaganja za tu se novonastalu situaciju može iznaći riješenje.

Sam plan obuhvaća južni dio luke Poreč sa pripadajućim prostorom rive i neposrednim kontaktnim područjem ukupne površine od cca 10,5 ha.

U nastavku izvadci iz Studije uređenja Zone C:

“”Studija uređenja Zone C Gradske rive grada Poreča – studio 3LHD iz Zagreba ( prosinac 2017.g.)””

“Prostor “Zone C” je frekventan pješački prostor, južni prilaz starome gradu, u njemu se nalazi gradska lučica i marina, a u blizini je autobusni kolodvor. Istovremeno, danas je podređen prometu automobilima, dostavnim vozilima i prodajnim kioscima, dok je kretanje pješaka u drugom planu i fukcionalno, estetski.
Otvaranjem vizura, projektiranjem jasnih i kontinuiranih pješačkih pravaca, uvođenjem kvalitetnih javnih sadržaja i mjesta zadržavanja, nastojalo se prijedlogom u sklopu studije uređenja prostora Gradske rive grada Poreča – Zone C podići razina kvalitete i ugodnosti boravka pješaka kao glavnih korisnika ovog prostora.

Koncept uređenja ovog dijela gradske rive zasniva se na ideji formiranja kvalitetnog pješačkog prostora, s jasno fukcionalno i oblikovno definiranim zonama. Cilj prijedloga je formiranje prostora u kojem se pješak može nesmetano i slobodno kretati, zadržavati te konzumirati ponuđene sadržaje. Iz tog razloga u predmetnoj je zoni ograničen promet vozila, a pješački se prostor sagledava kao cjelina. Promet motornih vozila u zoni uz gradsku šetnicu prijedlogom je definiran kao “shared street” – ulica koja je pretežno pješačka ali se u odeđenom režimu koristi za promet motornim vozilima.

Danas je u prostoru obuhvata vidljiva jasna linearna dispozicija sadržaja, bez kvalitetne poprečne povezanosti kako u smislu fizičkog kretanja tako i u pogledu vizura. Međusobno su odijeljeni prostori obale lučice, gradske šetnice, prometnica i Viale s drvoredom.
Koncept ponuđenog rješenja u Studiji prostora Zone C gradske rive grada Poreča nastoji integrirati zone različitih sadržaja na način da omogući nesmetanu vizualnu i fizičku komunikaciju između pojedinih zona, a da pritom diferencijacija sadržaja ostaje jasna.
Prema prijedlogu Studije uređenja Zone C gradske rive grada Poreča u fazama bi ulica zapadno od parka Viale trebala postati pješačka prometnica i dio pješačke površine i parka u Zoni C.

Prema postavkama Studije uređenja Gradske rive grada Poreča – Zone C, u prvoj fazi uređenja izgradila bi se tzv “gradska nadstrešnica”, uredio trg uz nadstrešnicu i revitalizirala zone šetnice Vialle s drvoredom i obale. Promet nastavlja funkcionirati u istim koridorima, ali kao “shared street”.
Shared street je koncept ulice koja je uglavnom pješačka ali je dopušten režimski promet motornim vozilima (uglavnom za servis i dostavu).
Postojeći prostor Vialle-a s drvoredom prepoznat je kao vrlo kvalitetan prostor visoke ambijentalne vrijednosti, no dotrajale urbane opreme i popločenja. Studijom se predlaže obnova zone Vialle-a, te njezina integracija u sveukupno rješenje, kako prostorno, tako i oblikovno i vizurno.
Integracija se postiže prvenstveno drugačijim tretmanom ulice koja danas okružuje Viale, odnosno ukidanjem kolnika sa strane zapadno od nadstrešnice i izvedbom kontinuiranog rješenja opločenja duž obuhvata. Unutar zone Vialle-a predložen je i projekt specifične urbane opreme namjenjene zadržavanju, okupljanju, sjedenju, odmoru i kontemplaciji.

via Radio Centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email