NEWS
HALF MARATON S

Prije 40 godina u Poreču se, u hotelu Pical održao prvi međunarodni kamping kongres

239506383_1301861730230911_3113486373761667165_n
Međunarodni kamping kongres 1981. u Picalu, Poreč. Moderator pok. Guido Schwengersbauer
28.08.2021. 11:58; ; Početna / Gospodarstvo / Prije 40 godina u Poreču se, u hotelu Pical održao prvi međunarodni kamping kongres

piše: Jerko Sladoljev
Poreština, obalni pojas od Novigrada do Lima oduvijek je predstavljao najintezivniju kamping destinaciju u Hrvatskoj i ex Jugosolaviji.

80-ih godina prošlog  stoljeća  Poreština je brojila 14 kampova sa ukupnim kapacitetom od 55.000 osoba ( ukupno 4 milijuna noćenja)  i predstavljala ukupno 50 posto svih kapaciteta Istre i gotovo 20 posto ondašnje Jugoslavije.

Nije slučajno da su se skoro svi značajiniji događaji vezani uz kamping segment dešavali upravo u Poreču.
Plava Laguna je na početku u svojem nazivu nosila  ime “ Kamp – hotel”.
Prvi naturistički kamp “ Koversada”  iniciran je na Poreštini u Vrsaru, a zatim I prvi kongres naturista u jednoj socijalističkoj zmlji ( opet u Vrsaru). 
I ideja o osnivanju Kamping uduženja nastala je na Poreštini, najprije kroz Sekciju za kampove i naturizam pri Općem udruženju turističke privrede Hrvatske u Zagrebu,  a zatim kroz nacionalno kamping udruženje pri Privrednoj komori Jugoslavije.

Osamdesete godine prošlog stoljeća bile su godine velikih akcija i nezadrživog uspona kako u stručnim asocijacijama tako i u širenju materijalne osnove u izgradnji kampova. Hrvatska, a posebno Istra  je bila na pragu svojeg najvećeg turističkog booma.
Bile su to posljedice općih političkih  i gospodarskih prilika u svijetu i Europi ali i investicija općenito u turizam. Jugoslavija se tih godina  nalazila na ljestvici 15. najpopularnijih turističkih odredišta u Svijetu i zauzimala je 13. mjesto.
Već 1988.g. Hrvatska, kao dio ondašnje Jugoslavije zauzimala je 4. mjesto u redu najrazvijenijih regija Mediterana, odmah iza Italije, Španjolske I Francuske.

To je bio i poticaj da  prije četrdeset godina organiziramo prvi međunarodni kongres na temu kampinga .
Fenomen kampinga nas  je već u to vrijeme jako zaokupljao i uz pomoć naših partnera iz Njemačke ( Promo Team Muenchen) organizirali smo okupljanje svih važnijih stručnih institucija, marketinških stručnjaka, stručnih magazina, agencija, vodiča, znanstvenika I sveučilišnih profesora koji su se bavili temomn kampinga.

Bio je to prvi kongres takve vrste  sa više od dvjestotinjak učesnika među kojima ipak najviše direktora kampova iz regije, a kongresu su prisustvovali i svi ondašnji generalni direktori  turističkih tvrtki. Kongres se je održao u hotelu Pical, imao je posebnu stručnu izložbu svih medija koji su u to vrijeme izlazili u Europi a nakon kongresa izdana je i posebna knjiga predavanja sa svim izlaganjima.
Kongres je financijski podržala Privredna komora Jugoslavije, Opće udruženje turističke privrede Hrvatske i TS Poreč.

Bio je to i kamen temeljac , poticaj da se u kamping ulaganja uđe intenzivnije i inovativnije, a pravi rezultati se vide i danas. Na tom istom obalnom pojasu Poreštine danas imamo petnaestak kampova, dva Leading campinga i četiri  ADAC Superplatz-a , dva  kampa sa 5 zvjezdica od kojih je jedan  u Funtani, Istra Premium  Camping Resort s atributom  najvećeg u Hrvatskoj s pet zvjezdica.

I tako je  nakon četrdesetak  godina  naš nekadašnji organizator gosp.Wolfgang Birkmann  u društvu  nekadašnjeg direktora TZ Poreč ( koji je  također bio dio podrške projektu), zaključio da je sjeme posijano prije četrdesetak godina urodilo izvanrednim plodom, a mi  na kraju možemo kazati kako su investicije u znanje i kadrove  bile najisplativiji dio ulaganja ikad.

Jerko Sladoljev, Albino Sinosich i Wolfgang Birkmann

Jerko Sladoljev

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email