NEWS

Prijavom projekata na nacionalne i EU fondove do novih sadržaja u kulturi i očuvanja kulturne baštine Poreča

DCIM100MEDIADJI_0066.JPG
01.02.2022. 18:40; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Prijavom projekata na nacionalne i EU fondove do novih sadržaja u kulturi i očuvanja kulturne baštine Poreča

Grad Poreč-Parenzo, kroz Upravni odjel za gospodarstvo i EU fondove u suradnji s gradskim ustanovama i tvrtkama redovito pati i prijavljuje projekte od interesa za grad, građane i posjetitelje općenito. Tako je danas na javni natječaj za energetsku obnovu kulturne baštine na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljena zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine, odnosno palača Sinčić.  Projektnom prijavom se traži sufinanciranje zamjene vanjske stolarije u ukupnom iznosu od 1.004.000 kuna te ugradnja dizalice topline u ukupnom iznosu od 560.611 kuna, odnosno ukupna prijava vrijedna je gotovo 1.565.000 kuna. Navedenim mjerama planira se ostvariti ušteda energije u zgradi porečkog muzeja. S obzirom na razvijenost našeg područja u odnosu na ostala područja u RH, najveći mogući postotak sufinanciranja koji se može ostvariti je 40 posto, odnosno od FZOEU moguće je dobiti maksimalno oko 626.000 kn.

Nakon što je predlani sredstvima Ministarstva kulture i medija, te Porečko-pulske biskupije u potpunosti obnovljen zvonik Eufrazijeve bazilike, nastavlja se sanacija ovog kompleksa. Naime, Vlada RH prihvatila je amandman na državni proračun za 2022. godinu i to u izmijenjenom obliku, da se za milijun kuna povećaju sredstva na aktivnosti Programi Hrvatskog restauratorskog zavoda za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču. Kako se radi na etapnom istraživanju i obnovi cijeloga kompleksa kojeg vodi Hrvatski restauratorski zavod, potreban je nastavak sanacije bazilike kako bi i dalje mogla ostati na popisu UNESCO spomenika kulture.

Vodeći računa o očuvanju i valorizaciji kulturne baštine, na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu Ministarstva kulture i medija prijavljen je projekt „Kultura u sridu“ čijom se provedbom planira adaptacija i opremanje gradske Velike vijećnice u vrijednosti oko 1.250.000 kuna. Gradska vijećnica sagrađena je 1910. godine prema projektu tršćanskog arhitekta Arduina Berlama. Sačuvana je izvorna drvena loža za posjetitelje, ali nije u funkciji, a vijećnica kako bi ostala u svoj funkciji i prilagodila se novim zahtjevima i potrebama vremena treba temeljitu obnovu.

Prijavama za dobivanje sredstava Poreč je u lanjskoj godini ostvario neke od značajnih kulturnih projekata. Podsjetimo, uspješnom prijavom na natječaj LAGUR-a „Istarski švoj“, u 2020. godini ostvareno je financiranje od ukupno 731.725 bespovratnih kuna za projekt „Promocija ribarske tradicije Poreča – opremanje Centra za posjetitelje „La mula de Parenzo“. Centar, na temeljima i motivima istoimene pjesme, globalno poznate i vrlo bliske našim građanima, ima cilj prikazati razvoj porečkog gospodarstva i ribarstva u desetljećima oko nastanka pjesme, kao i društveno-političke prilike. Posebna pozornost dana je obradi tematike porečke Peškere, ribarstva i marikulture što je u izravnoj korelaciji s ciljevima Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014. – 2020. iz kojeg se projekt i financira.

Zeleno svjetlo dobio je još jedan vrijedan projekt iz kulture usmjeren čitateljskoj publici.
Naime, zajedničkim radom djelatnika gradske uprave i knjižnice na osmišljavanju i razvoju projektnog prijedloga „Na istoj strani(ci)“ Poreč će dobiti električni bibliobus te više od 100 radionica i događanja za sve generacije. Tijekom dvogodišnjeg razdoblja korisnici ovog projekta bit će porečka djeca s poteškoćama u čitanju, mladi, korisnici Doma za starije i nemoćne, umirovljenici i starije osobe, invalidi i korisnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici, kako bi se putem brojnih aktivnosti, kroz stotinjak radionica, književnih večeri i druženja u organizaciji porečke gradske knjižnice, čitanjem uključili u društvo i kulturna događanja. Za provedbu projekta konzorciju koji čine Gradska knjižnica i Grad Poreč odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 2.132.819 kuna, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

 

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email