NEWS
LUTRIJA T

Prigodni program povodom svetkovine svetog Blaža u Sv. Lovreču

FSvL1003 (1)
03.02.2022. 09:45; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Prigodni program povodom svetkovine svetog Blaža u Sv. Lovreču

Proslava dana svetog Blaža stoljetna je tradicija u Svetom Lovreču, gdje se i nalazi kasnogotička freskama predivno oslikana crkvica iz 15. stoljeća posvećena ovom svecu, zaštitniku grla. Tim povodom Općina Sveti Lovreč pripremila je prigodni program koji se sastoji od dva dijela, rekreativne biciklijade pod imenom “Sveti Blaž kontra korone” te predavanja pod nazivom “Iz svega grla: Živija sveti Blaž!”, o crkvici svetog Blaža.  Datum sv. Blaža pada na 03. veljače (četvrtak), no program u dva dijela biti će u subotu, 05. veljače.

Pozivaju se svi zainteresirani i ljubitelji vožnje na dva kotača za biciklijadu povodom dana Sv. Blaža, zaštitnika protiv grlobolje. Kreće se ispred zgrade Općine Sveti Lovreč u subotu 5.2. u 11. sati. Biciklijada se održava na području Općine Sv. Lovreč Pazenatički, i vozi se većinom bijelim putevima, manjim dijelovima po asfaltu, dužine oko 30 km s oko 400 visinske, a koju vodi mag. hist. i profesionalni vodič Bojan Horvat. Radi poštovanja epidemioloških mjera i u čast sv. Blaža svi sudionici su dužni prije početka biciklijade popiti “medežiju”, odnosno domaću medicu  Za sve sudionike nakon vožnje će biti osigurana marenda. Na dijelovima gdje se vozi po cesti svi sudionici su dužni poštovati Zakon o sigurnosti na cestama, a mlađi od 16 godina moraju imati kacigu. Preporuča se svim sudionicima nošenje kacige.
Za svaki slučaj ponesite rezervnu zračnicu. Vozi se na vlastitu odgovornost.

Aktualne informacije pratite na Facebook stranici Općine Sv. Lovreč

Istoga dana, u subotu, 05. veljače, s početkom u 13 sati u crkvici svetog Blaža održat će se predavanje naslova “Iz svega grla: Živija sveti Blaž!”. Predavač, magistar povijesti Ivan Hrastovčak, tako će govoriti o samoj crkvici svetog Blaža, njenoj povijesti i sadašnjosti, o samom svetom Blažu, ali i o povijesti našeg malog mista u vrijeme izgradnje ove zanimljive crkvice.

Veselimo se Vašem dolasku!

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email