NEWS
Laguna Ironman 800

Pregovori koji to nisu; EU postavlja uvjete, a Hrvatska ih mora prihvatiti

20.10.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Pregovori koji to nisu; EU postavlja uvjete, a Hrvatska ih mora prihvatiti

Kako navodi portal, proces screeninga potrajat će oko godinu dana, nakon čega će započeti konkretni pregovori o punopravnom članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, koji će se održati po 35 poglavlja.

Pregovori po nekim poglavljima, koja pokrivaju različite zakonodavne aspekte, mogu biti otvoreni za vrijeme trajanja screeninga ostalih poglavlja, a jedan je izvor Europske komisije u razgovoru za Euobserver pod uvjetom anonimnosti kazao kako prvo poglavlje o kojem će se pregovarati neće biti “lako”, kao što je primjerice znanost i istraživanje, za koje je screening počeo u četvrtak.

Isti izvor pojasnio je da će, za razliku od dosadašnje prakse, inzistirati da prvo počnu pregovori o “teškim” temama kao što su poljoprivreda i javna nabava.

“U posljednjem krugu proširenja nismo dovoljno rano započeli s kompliciranim poglavljima, zbog čega su neke zemlje-kandidati stekle dojam da je proces pregovora jednostavan. Do teških tema došli smo prekasno.” – tvrdi izvor iz Europske komisije.

Bruxelles će, navodi portal, Turskoj i Hrvatskoj sistematski nametnuti uvjete koji će morati biti ispunjeni za otvaranje i zatvaranje pregovora o svakom pojedinom poglavlju. U dosadašnjoj praksi takvi su uvjeti zemljama kandidatima postavljani samo u posebnim okolnostima.

“Ti uvjeti će spriječiti Ankaru i Zagreb da obećaju stvari koja je vrlo teško održati.” – pojasnio je isti izvor.

Da stvar bude još gora, otvaranje i zatvaranje svakog od 35 poglavlja mora pojedinačno odobriti svih 25 zemalja članica EU, što efektivno znači da bilo koja članica EU može blokirati pregovore u bilo kojem trenutku.

Izvor iz Europske komisije ostavio je “šećer za kraj”, ustvrdivši da će EU biti apsolutno dominantna u pregovorima. Dodao je da je riječ “pregovori” zapravo pogrešna, budući da “je vrlo malo tema otvoreno za pregovore”.

index.hr

Print Friendly, PDF & Email