NEWS

Predstavljena kuharica Amor de pescador, sve najboje ča nan more daje

ucenici skole
18.04.2018. 12:09; Učitavanja: 356; Početna / Gospodarstvo / Predstavljena kuharica Amor de pescador, sve najboje ča nan more daje

Sudjelovanje u institucionalizaciji zavičajne nastave Istarske županije omogućilo je Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč tiskanje i objavljivanje kuharice koja je nastala kao rezultat provedbe projekta Amor de pescador tijekom školske godine. Kako je tema Projekta bila ribarstvo, u kuharici je objavljeno 18 recepata jela od riba, rakova, školjki i glavonožaca. Jela su osmislili stručni učitelji kuharstva Edi Herak, Sebastian Mileša i Željan Peloža, a pripremali su ih učenici usmjerenja kuhara i turističko-hotelijerskih komercijalista. Neki od recepata su file brancina, brodet s trobojnom palentom, rižoto od morskih plodova, trilja s bobom i dimljenim sirom, dagnje na buzaru… Sve pripremljeno na bazi normativa za četiri osobe. Kuharica je rezultat nadarenosti učenika ne samo za gastronomiju, već i likovno i poetsko izražavanje jer pored recepata sadrži i crteže i pjesme nastale na radionicama kreativnog pisanja hrvatskoga i talijanskoga jezika. Tekstovi recepata objavljeni su usporedno na standardnom hrvatskom i talijanskom jeziku, ali i na čakavskom narječju i istrovenetskom dijalektu. Za prijevode na talijanski jezik zaslužne su profesorice talijanskoga jezika Denis Brožić, Danijela Delmoro i Daisy Ghersinich Fiškuš, a sam koncept Kuharice osmislila je koordinatorica projekta Amor de pescador prof. Silvana Vlačić.

Predstavljanje Projekta i Kuharice održano je u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića u četvrtak 12. travnja 2018. uz posebnog gosta Mirka Cetinskoga. Naime samo ime projekta, ali i ideja promoviranja zavičajnog govora inspirirana je istoimenom pjesmom koju su u duetu 1972. godine na Melodijama Istre i Kvarnera izveli Mirko Cetinski i pok, Ljiljana Budičin Manestar. Tom je prilikom gospodin Cetinski izrazio svoje zadovoljstvo što mladi sve više prepoznaju vrijednosti svoga kraja pritom ne zaboravljajući stare pjesme i tradiciju.

Istoga dana u Školi je održana radionica „Lokalna hrana, perspektive i izazovi za budućnost“ u sklopu 2. međunarodnog sastanka u projektu ENSURE (Europska mreža za koheziju i solidarnost u ruralnim područjima) koji se provodi iz programa Europa za građane u organizaciji LAG-a „Središnja Istra“. Debatu projektnih timova koja je slijedila na temu “Lokalni proizvodi nestaju zbog slobodnog EU tržišta” pratili su i učenici i nastavnici Škole.

Predstavljanje projekata Amor de pescador, More od malih nogu i Domaće od malih nogu koji su tematski potakli suradnju između LAG-a „Središnja Istra“ i Škole završeno je zakuskom i morskim delicijama koje su pripremili učenici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč uz pomoć vrhunskog kuhara Davida Skoke pri tom poštujući ono najvažnije, sve namirnice bile su sezonske, svježe i lokalnog podrijetla.

 

Silvana Vlačić, prof.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Pentola Porec S2 102020