NEWS

BOOKtiga, 11. po redu međunarodni festival pročitanih knjiga, održat će se u Poreču od 20. do 23. travnja 2018. godine

IMG_4550
18.04.2018. 11:59; Učitavanja: 233; Početna / Kultura / BOOKtiga, 11. po redu međunarodni festival pročitanih knjiga, održat će se u Poreču od 20. do 23. travnja 2018. godine

Organizator Festivala Gradska knjižnica Poreč pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Poreča, već jedanaestu godinu za redom, predstavlja svim ljubiteljima pisane riječi ovaj oblik popularizacije knjige i čitanja koji je u Poreču, ali i u cijeloj županiji, odlično prihvaćen među našim sugrađanima, kao i brojnim domaćim i stranim gostima.

“Središnji program BOOKtige i ove će godine biti organiziran na Maraforu, najstarijem antičkom trgu u Poreču, gdje će se u prostorima Gradske knjižnice Poreč održati brojni književni susreti. BOOKtižin, prodajni sajam pročitanih knjiga, održat će se u Parku Matije Gupca, a bit će otvoren od 10 do 19 sati te zadnjega dana BOOKtige, u Noći knjige, do 22 sata“, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare u Poreču ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović. Dodala je da su poziv za sudjelovanje i ove godine potvrdili vodeći antikvarijati iz Rijeke, Zagreba, Kopra i Ljubljane koji će svojom ponudom obogatiti i ovogodišnji Festival.

Uz prodaju i darovanje pročitanih knjiga, BOOKtiga u suradnji s posjetiteljima, i ove godine organizira aukciju knjigu 21. travnja u 17 sati, a građanima će biti i omogućen “Sat za kolekcionare”, 21. i 22. travnja u 11 sati, kada će moći donijeti svoje stare primjerke knjiga iz kućnih biblioteka na besplatnu procjenu uz mogućnost otkupa. Ovo je već treća aukcija knjiga u suradnji s antikvarijatom Glavan iz Ljubljane te antikvarijatom Mali neboder iz Rijeke na kojoj će se predstaviti vrijedne i zanimljive antikvarne knjige. U prošlosti je tradicionalna aukcija knjiga bio najdinamičniji oblik prodaje, a kako je danas knjiga prisutna u različitim formatima te lako dobavljiva, bit će se iznimno zanimljivo prisjetiti se javnih nadmetanja na kojima kupac knjige postaje onaj koji ponudi najveći iznos. Katalog i pravila aukcije mogu se pronaći na www.knjiznicaporec.hr i www.artauction.info ”. Aukciju će voditi Rok Glavan, poznati slovenski antikvar i diplomirani kulturolog, voditelj Antikvarijata Glavan u Ljubljani i Tomo Vučinić, priznati riječki antikvar, voditelj antikvarijata Mali neboder u Rijeci“, objasnila je Zović.

“Osnovna misao vodilja BOOKtige je da na jedinstven i originalan način pruži svim posjetiteljima mogućnost uživanja u sadržajima koji su vezani uz djelovanje Gradske knjižnice, a isto tako da  vrijeme provedeno na Festivalu iskoriste za odmor i izvrstan provod. Već cijelo desetljeće djelatnice Gradske knjižnice Poreč kontinuiranom radom i velikim zalaganjem uz podršku brojnih volontera stvaraju hvalevrijedan kulturni ambijent iz kojega proizlaze programi od nezamjenjive vrijednosti za ovaj grad”, rekla je Zović.

BOOKtiga svoje prvo jutro posvećuje najmlađima. U petak, 20. travnja u 10 sati ovogodišnju BOOKtigu otvorit će omiljeni dječji književnik, veliki prijatelj knjižnice, Mladen Kušec. Djeci će ispričati priče o različitostima, a u tome će mu pomoći njegovi prijatelji, veseli medvjedići.

Istoga dana u 12 sati održat će se radionica / workshop za mlade „Knjiga nije hrana, ali je poslastica. / The book is not food, but a treat.“ na engleskom jeziku koju će se održati Paul O’Grady, čija je iskrena želja obratiti se mladim ljudima s poštovanjem, osnažiti ih za susrete s izazovima koji su pred njima i jasno ukazati na prednosti i ljepote života u našoj zemlji. Osebujna priča jednoga Irca, koji je za svoj dom odabrao upravo Hrvatsku, zasigurno će nas motivirati i osnažiti. Paul O’Grady govorit će o svijetu danas, o životu i o knjigama, o čitanju koje nam svima može pružiti nadahnuće te dati inspiraciju i vjeru u ostvarenje snova.

Nakon radionice, u 17 sati za djecu smo pripremili kreativnu radionicu glagoljice „Naše prvo slovo“ koju će voditi Vesna Milanović, knjižničararka Osnovne škole Poreč, koja će uz pomoć malih glagoljaša porečke osnovne škole, kroz igru i zabavu upoznati zainteresiranu djecu, u dobi od šest do osam godina starosti, s pismom kojim se je naš narod služio tisuću godina, pismom koje je dio našega nacionalnoga identiteta.

U 19 sati u našoj knjižnici gostovat će jedan od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista, Stipe Božić, koji će nam, multimedijalnim predavanjem, ispričati vlastite doživljaje o usponima preko tisuću metara visokih, najstrmijih i najopasnijih litica na svijetu Makalua, Mt. Everesta, K2, Manaslua, priče o fantastičnim uspjesima u najvišim gorskim masivima na svijetu, priču o pola stoljeća himalajskog druženja, priča o usponu hrvatskog, a i slovenskog alpinizma. Moderator susreta je Zoran Simić.

„Za subotnje večernje druženje za vas smo pripremili predstavljanje knjige „Predsmrtni dnevnik“ književnika, intelektualca i društvenog kritičara Igora Mandića. Starost, samoubojstvo i smrt teme su s kojima se sam autor bespoštedno i iskreno u svojoj novoj knjizi suočava. Mandić je u razdoblju od travnja 2014. do kolovoza 2015. godine pisao dnevnik, ubacujući u njega memoarske dionice, ispisavši tako svoju 34. knjigu, četvrtu autobiografsku, a kojoj je središnja tema – smrt. Knjiga je objavljena u izdanju nakladnika VBZ. Na predstavljanju, koje će se održati u subotu 21. travnja u 19 sati, uz autora će naš gost biti i moderator, urednik Zoran Simić“, najavila je ravnateljica Zović.

Filatelistička izložba „Mediteranski brevijar – riječi pretvorene u slike“ naziv je izložbe čije ćemo otvorenje upriličiti u nedjelju 22. travnja u 17 sati. Nju je priredio, inspiriran „Mediteranskim brevijarom“ Predraga Matvejevića, jednog od najprevođenijih autora u svijetu, Slavoljub Katančević, član Filatelističkog društva Poreč. Izložba će biti otvorena do 25. svibnja 2018. godine.

Istoga dana u 19 sati, jedan od najuglednijih hrvatskih pisaca srednje generacije, Damir Karakaš predstavit će nam svoj roman „Sjećanje šume“. Ovo je kratki roman, jedan od onih u vrhu najčitanijih u Gradskoj knjižnici Poreč, o neobičnom odrastanju u kojemu pisac čitatelja vodi u čaroban svijet svojeg djetinjstva, u surov kraj u kojemu vlada borba za preživljavanjem, kraj u kojemu baš takvom već godinama nalazi inspiraciju za pisanje. Kroz priču o ocu i sinu, o obitelji, o borbi, predstavit će nam svoj peti po redu roman za kojega kaže da je „roman o djetinjstvu kakvog svaki pisac ima pravo napisati samo jednom u životu“.

Posljednjega dana ovogodišnjeg Festivala u Gradskoj knjižnici Poreč održat će se književna matineja s jednim od hrvatskih dječjih klasika, Zlatkom Krilićem, piscem čija su mnoga djela uvrštena na popis osnovnoškolske lektire. Zlatko Krilić približit će učenicima svoje priče i romane i razveseliti ih zgodama njegovih junaka. Književno druženje održat će se u ponedjeljak, 23. travnja 2018. godine u 11 sati.

I na ovogodišnjoj BOOKtigi u porečkom Domu za starije i nemoćne 23. travnja 2018. godine u 17 sati pričat će se Sretne priče, priče i stihovi našega Tomislava Milohanića. Njegovo druženje s našim najstarijim sugrađanima zasigurno će ih oplemeniti, jer Milohanićeva djela, i proza i stihovi, na čakavštini i na književnom jeziku, nose u sebi ljubav prema čovjeku i zavičaju te čuvaju tradiciju zajednice. Pišući o svom kraju, njegovim stanovnicima, povijesti i običajima, ovaj istarski književnik na poseban način čuva baštinu i jezik, a stanovnici Doma najviše vole priče koje će ih povesti na putovanje u dane djetinjstva i mladosti.

Pozivamo vas na predstavljanje knjige Paula O’Gradyja „Moj brod je Hrvatska“ u okviru jedanaeste po redu BOOKtige koje će se održati u Noći knjige, 23. travnja 2018 godine u 18 sati u Gradskoj knjižnici Poreč. Paul O’Grady u svojoj novoj knjizi sa strašću govori o životu općenito te što znači živjeti u Hrvatskoj iz perspektive jednog Irca. Autor ukazuje na mnoge poveznice između naše zemlje i Irske te objašnjava zašto je prije petnaest godina došao i ostao ovdje.

Neobjavljene priče s Kube: „Portret Che Guevare“ tema su književne večeri kroz koju će nas voditi književnik Zlatko Krilić. „Ovo je jedinstvena šansa postati sudionikom nastanka knjige, jer autor će nam čitati priče na kojima još uvijek radi, pa će ih možda i mijenjati pod vašim utjecajem. To su priče o Kubi danas koje razbijaju sliku o romantičnom mjestu sretnih ljudi koje lako ponese zanosni ritam kubanskih pjesama, priče o kubanskom malom čovjeku, njegovoj sreći i tuzi, ispričane kroz doživljaje autora, ali i kroz stvarne sudbine stanovnika Kube. Autentična je to slika o Kubi koju vam još nitko nije ispričao“, najavila je Zović. Književna večer održat će se u Noći knjige, 23. travnja 2018. godine u 20 sati u matičnom odjelu Gradske knjižnice Poreč.

„Nakon književnog susreta družit ćemo se uz glazbu i prigodan domjenak. Za vas smo pripremili pravu glazbenu poslasticu koja će u našu knjižnicu donijeti autentičnu atmosferu i kroz kubanske i latinoameričke hitove sve nas povesti na jedinstveno glazbeno putovanje. Zabavljat će nas riječko-crikvenički flamenco-jazz duet gitara La Passion Escondida, David Savčić i Teo Mandžuka“, dodala je Zović.  David Savčić je flamenco gitarist rođen u Rijeci, veteran je londonske glazbene scene koji iza sebe ima brojne nastupe na domaćim i međunarodnim pozornicama. U svoju je bogatu glazbenu biografiju upisao i nastupe uz poznatu violinisticu Vanessu Mae, a nastupao je i s berlinskim i slovačkim simfonijskim orkestrom, potpisnik je brojnih ugovora s vodećim svjetskim glazbenim kompanijama, a u Londonu je predavao flamenco gitaru u Spanish Guitar Centreu. Skladao je brojne filmske skladbe. Nakon svojega povratka u Rijeku, susreće mladog i nadarenog Tea Mandžuku i otada započinje nova glazbena priča. Teo je autor brojnih skladbi s kojima redovito nastupa diljem Hrvatske. 2017. godine izlazi njihov prvi zajednički album „Simply Spain“, kojega je objavila njemačka produkcijska kuća Sonoton. Glazbeno druženje počinje u 21 sat.

„Kako se prihodi od prodaje knjiga na sajmu BOOKtižin svake godine usmjere na neke nove projekte Gradske knjižnice Poreč, i ove će godine oni biti utrošeni na uređenje Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Poreč koji je u gradu Poreču postao prepoznatljivo mjesto susretišta djece i njihovih roditelja i učitelja, kao i profesora, a prostori Gradske knjižnice svake godine sve više postaju maleni kutak ovoga grada u kojemu nastaju uvijek nove ideje za kvalitetno provođenje slobodnog vremena te druženje i učenje“, rekla je ravnateljica Zović te dodala: „Gradska knjižnica Poreč ovom  prilikom posebno zahvaljuje svim sugrađanima na doniranim knjigama, a posebno brojnim volonterima koji su se odazvali na naš poziv za pomoć u prodaji knjiga na sajmu.“

Preostale knjige s prodajnog sajma donirat će se Zatvoru u Puli, a na taj će način pročitane knjige pronaći svoj novi put do čitatelja.

Komunikacijski koncept i ovogodišnje BOOKtige potpisuje Studio Sonda, a obrazloženje nam donosi Jelena Fiškuš iz Sonde: „Nedvojbena aluzija na posuđivane, rabljene knjige jest podsjetnik koji knjižničari koriste na posljednjoj stranici posuđene knjige, a na koji se otiskuje datum kada se ona mora vratiti. Stoga je upravo taj simbol posuđivanja/vraćanja knjige iskorišten kao motiv za plakate međunarodnog festivala rabljenih knjiga Booktiga 2018, u organizaciji Gradske knjižnice Poreč. Međutim, u ovom kontekstu podsjetnik/plakat/letak ne podsjeća nas da vratimo knjigu u knjižnicu, već da vratimo SEBE. Aplikacijom na neobična mjesta, koja puno češće posjećujemo nego knjižnicu samu, materijal nas podsjeća na povratak knjižnici općenito te komunicira datum održavanja festivala i njegov 11-ogodišnji kontinuitet, i to upravo koristeći vizualni izričaj karakterističan za rabljene knjige, čime se i intuitivno povezuje s karakterom festivala, i samog već pomalo rabljenog nakon 11 godina održavanja.“

Gradska knjižnica Poreč ove će godine, po deveti put, dodijeliti posebno godišnje priznanje – Nagradu BOOKtiga najčitanijem živućem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama. Ove godine ono pripada Slavenki Drakulić za roman “Mileva Einstein, teorija tuge”.

„Slavenki Drakulić, miljenici istarske čitateljske publike, nagrada će se uručiti po drugi put, nakon što je 2014. godine njezina knjiga „Optužena“ proglašena najčitanijom knjigom u narodnim knjižnicama Istarske županije.

Pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana svečana dodjela Nagrade upriličit će se u mjesecu svibnju. Ovogodišnjoj dobitnici bit će uručeno priznanje – primjerak njezinog romana koji je mjesec dana putovao po knjižnicama Istre i u koju svi njezini čitatelji upisuju svoje dojmove. Ovom prilikom pozivamo korisnike koji to još nisu uspjeli učiniti, a žele, da potraže knjigu u našoj knjižnici i da daju svoj doprinos u kreiranju ovoga jedinstvenoga priznanja“, pozvala je ravnateljica Zović.

Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

„Još jednom zahvaljujemo svim našim volonterima, pokroviteljima, medijskim pokroviteljima i prijateljima Festivala“, zaključila je današnju konferenciju ravnateljica Zović.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email