NEWS

Predstavljanjem PoZiCe zaključen porečki Mjesec hrvatske knjige!

2022-11-14_18h54_49
14.11.2022. 18:57; ; Početna / Kultura / Predstavljanjem PoZiCe zaključen porečki Mjesec hrvatske knjige!

Predstavljanjem PoZiCe, zbirke literarnih i likovnih radova učenika prijateljskih gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice, Gradska knjižnica Poreč zaključila je bogat Mjesec hrvatske knjige, koji je ove godine okupio više stotina posjetitelja. U ugodnoj i posebnoj atmosferi Odjela za djecu i mlade, okupili su se učenici/e Poreštine, pohvaljeni na ovogodišnjem natječaju „Laurus nobilis“ sa svojim mentorima/cama, a na predstavljanju im se pridružio i gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo, Loris Peršurić. Program su čitanjem svojih radova obogatile pohvaljene učenice: Nina Radetić, Maria Leni Defar, Naja Jugovac, Iskra Ivančić, Lucija Geržinić, Eva Leona Komšić, Sena Ahmetović, Neva Blažević i Nina Slišković, a na predstavljanju su bili i autori/ce čiji likovni radovi krase ovogodišnje izdanje PoZiCe: Gabriel Momić, Chiara Mačinić, Tereza Čehić, Noa Stojnić, Natali Laković, Ella Vrzić, Tena Pavković, Mila Kovačević, Eva Palman i Adrian Deković. Uz spomenute pohvaljene učenice, svoje su mjesto u PoZiCi osigurale i tri nagrađene učenice: Mirjam Trogrlić, Nina Vošten i Katja Mihoković, koja je svoj rad predstavila na nedavnoj promociji PoZiCe u gradu Zaboku, čije je Pučko otvoreno učilište Zabok i nakladnik ovogodišnjeg izdanja.

Ovogodišnja tema Mjeseca knjige – „Generacija K“ – posvećena je upravo mladima. Moto je Mjeseca knjige „Misli na sebe – čitaj!“, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), s naglaskom na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tim je povodom porečka knjižnica organizirala predavanje za mlade „Umreženi ili zamreženi“ Nevena Kepeskog, glazbenika, izdavača i urednika brojnih medijskih projekata od kojih su većina usmjereni mlađim generacijama. Interaktivnim predavanjem, kroz program iz europskog projekta „Na istoj strani(ci) – Uzmi knjigu u svoje ruke“,  istaknuta je potreba da se skrene pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i da se ukaže na specifična obilježja današnje generacije mladih.

Kako je mjesec listopad u Poreču, već četvrtu godinu zaredom, u znaku poduzetništva, i to kroz manifestaciju „Mjesec poduzetništva“ u organizaciji Grada Poreča – Parenzo. I knjižnica se svojim programom pridružila obilježavanju s ciljem promicanja te važne gospodarske aktivnosti kroz knjigu, čitanje i učenje. Moli, sarduni, škombre, kalamari, luganige, bigoli, broska, kamomila, polužna vaga s utezima, batana, demižane, kašete, botuni, bičikleta, ferata, samo su neki od motiva koji krase novouređeni stražnji zid Gradske knjižnice Poreč koji gleda na park Matije Gupca. Zajednička je to stvaralačka aktivnost porečke knjižnice i Društva “Naša djeca” Poreč, koja je započela početkom listopada, u okviru Dječjeg tjedna, a završena je upravo u srcu Mjeseca hrvatske knjige. Ova je lijepa inicijativa za ljepše vizure grada iskorištena i za najavu još jednog velikog projekta porečke knjižnice – izdavanja slikovnice za djecu o prvoj porečkoj poduzetnici, djevojci koja je simbol ovoga grada – La muli de Parenzo. Motivi oslikani na samome muralu dio su slikovnice koja je u pripremi. Aktivnosti oslikavanja koordinirala je voditeljica Likovnog laboratorija DND-a Poreč, prof. Marina Dželalija Jakominić, koja je nacrtala sve motive, a polaznici Likovnog laboratorija, uz njezino stručno vodstvo, sve su obojili. Održano je motivacijsko predavanje „Zdravlje je temelj poslovnog uspjeha“, Dalibora Petrinića, a za najmlađe sugrađane i njihove roditelje, koji žele naučiti kako promišljati na poduzetnički način od najranije dobi, održana je interaktivna radionica „Mali poduzetnik!“.

Bogat program porečkog Mjeseca hrvatske knjige svojim je gostovanjem obogatio i književnik Renato Baretić, novinar, romanopisac, pjesnik, sastavljač pitanja za kvizove, predavač kreativnog pisanja, televizijski i filmski scenarist te je porečkoj publici predstavio svoj četvrti po redu roman „Zadnja ruka“. Još jednu lijepu književnu večer svojim je gostovanjem začinio Riječanin sa stalnom adresom u Ćukima pokraj Vižinade, romanopisac, scenarist i nagrađivani pjesnik, Mladen Blažević, koji je brojnu porečku publiku proveo kroz svoj treći po redu objavljeni roman „Dnevnik nepušača“.

Brojnim posjetima vrtićke i školske djece, uz stručno vodstvo djelatnica, porečka je Knjižnica još jednom odškrinula vrata svim ljubiteljima pisane riječi, ali je i još jednom istaknula veliku potrebu izlaska iz svojih zidova u parkove, škole, na trgove i ulice, kako bi se ukazalo na važnost suradnje svih dionika zajednice za bolji i kvalitetniji život njezinih građana/ki.

 

Gradska knjižnica Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email