NEWS

Povodom 10 godina prijateljstva Grad Poreč dobio nagradu Grada Praga 6

Pancirov Kolar Peršurić
10.09.2022. 17:33; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Povodom 10 godina prijateljstva Grad Poreč dobio nagradu Grada Praga 6

Povodom 10 godina prijateljstva između Poreča i Praga 6, na svečanosti u praškoj Vili Pelle povodom Dana grada Praga 6, gradonačelniku Poreča Lorisu Peršuriću uručena je nagrada grada, kao zahvala na prijateljstvu i suradnji tijekom proteklog desetljeća. 

Podsjetimo, Prag od 2012. godine s Gradom Porečom ima potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljstva i to na razinama kulture, sporta, obrazovanja ali i gospodarstva. U tom je razdoblju održano više službenih posjeta i prezentacija, na kojima su se dijelila znanja i iskustva po pitanju povlačenje EU sredstava, prostornog planiranja, digitalizacije rada gradske uprave, ulaganja u obrazovanje, sport, organizaciju manifestacija. 

Poreč se u glavnom gradu Češke predstavio kao turistička destinacija u više navrata i to kroz suradnju s Gradom Pragom 6, te Veleposlanstvom Republike Hrvatske i uredom Hrvatske turističke zajednice u Češkoj. Iako je Jadran oduvijek Pražanima tradicionalna destinacija, mijenjaju se njihovi afiniteti po pitanju smještaja, gastronomije i sadržaja, zbog čega kao svoju destinaciju biraju Istru. Tako su u proteklih 10 godina Česi ušli u top 5 gostiju koji posjećuju Poreč. 

Nagradu je uručio gradonačelnik Ondřej Kolář, kojemu je ovo drugi mandat na čelu jednog od najbogatijih i najuređenijih dijelova glavnog grada Češke. Gradonačelnik Peršurić rekao je da su danas ne samo naši gradovi prijatelji, već smo i mi, kao ljudi, postali prijatelji. I to je smisao ovoga svega – stvaranje spona između naroda, gradova, država. Česi i mi smo prijateljski narod i to ćemo sigurno ostati. 

Gradonačelnik Peršurić i direktor TZ-a Poreč Nenad Velenik prije svečanosti susreli su se s novim direktorom predstavništva HTZ u Pragu Miodragom Mlačićem, kao i hrvatskom veleposlanicom Nj.E. Ljijanom Pancirov, s kojom je dogovoreno predstavljanje Grada Poreča povodom hrvatskog Dana državnosti iduće godine.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email