NEWS
valfresco

Povećana materijalna prava radnika, na razini Plave lagune d.d., u prosjeku više od 7%

newlaguna_1400_934_1350043855_DSC6327
12.12.2017. 11:06; Učitavanja: 321; Početna / Gospodarstvo / Povećana materijalna prava radnika, na razini Plave lagune d.d., u prosjeku više od 7%

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Uprava Plave lagune dovršili su pregovore o pravima radnika Plave lagune i Istraturista za iduću godinu, a koji su rezultirali ujednačavanjem prava radnika obje kompanije, s obzirom na pripajanje Istraturista d.d. Plavoj laguni. Tako će se od 1.1.2018. Kolektivni ugovor Plave lagune d.d. primjenjivati na sve radnike u društvu, što će olakšati daljnje poslovanje i zajamčiti jednaka prava svim radnicima.

Pored ujednačavanja prava iz Kolektivnog ugovora, dodatno će se povećati plaća pojedinim radnicima i grupama radnika, a posebice radnicima koji obavljaju poslove sobarice i onih koji su s njima povezani, te će se istima u prosjeku povećati plaća za dodatnih 10%.

Također, dogovoreno je i povećanje osnovne plaće za sve radnike u visini od 4% od povevši od 1. lipnja 2018. godine. Na taj će način doći do povećanje ukupnih materijalnih prosječnih prava za radnike u destinaciji Poreč u visini od gotovo 5 posto, odnosno destinaciji Umag preko 9 posto. Prava će se tako u potpunosti izjednačiti već od 1.1.2018.

„Plava laguna na razini materijalnih prava koja ostvaruju radnici predstavlja jednu od najuspješnijih turističkih kompanija u Hrvatskoj i raduje nas da je namjera Poslodavca u budućnosti istu razinu zadržati ili povećati kako bi se ostvarilo zadovoljstvo radnika nagrađivanjem i zadržala kompetitivnost na sve zahtjevnijem tržištu rada“, ističu iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Kolektivni ugovor Plave Lagune zasigurno je jedna od najboljih, ako ne i najbolji. Osim na uvećanu plaću od 1.6.2018., radnici sada „velike“ Plave Lagune mogu računati i na regres za godišnji odmor od 70,00 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, jednokratne isplate od po 500,00 kuna bruto za lipanj i srpanj, božićnicu u visini maksimalno neoporezivog iznosa, odnosno na razmjerni dio za radnike koji su radili kraće od 12 mjeseci, a duže od 2 mjeseca, dar u naravi u maksimalno neoporezivom iznosu koji će prema najavama iduće godine iznositi 600,00 kuna, dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu … Raduje nas i spremnost poslodavca da eventualne uštede po osnovi najavljenih promjena poreznih propisa, vrate u materijalna prava radnika poručuju iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Na dan 20.08.2017. godine u društvu je bilo temeljem jednog od dvije vrste ugovora na neodređeno vrijeme zaposleno 36 % radnika u odnosu na 64 % radnika koji su bili zaposleni na određeno vrijeme. Već sada, temeljem sklopljenih ugovora, moguže je utvrditi da će na dan 20.08.2018. godine u društvu temeljem jednog od dvije vrste ugovora na neodređeno vrijeme biti zaposleno 44% radnika, 7% radnika će obavljati rad temeljem ugovora o radu za obavljanje stalnih sezonskih poslova na određeno vrijeme od tri godine, dok će 49% radnika biti zaposleno temeljem ugovora na određeno vrijeme.

Sindikati su pohvalili takav način sustavnog rješavanja pitanja radne snage, s obzirom da se kreira sustav u kojem je pola radnika stalno zaposleno, a posla sezonaca.

Plava laguna u 2018.godini više od 10 posto kapitalnog budžeta uložit će u uređenje i izgradnju kapaciteta za smještaj radnika. Više od 50 milijuna kuna tako će uložiti u izgradnju 91 nove dvokrevetne sobe (27 mil kn) u Univerzalu (Plava laguna resort), 60 novih dvokrevetnih soba u Katoru u Umagu (18 mil kn), 50 novih mobilnih kućica u Stella Marisu u Umagu (4,5 mil kn) te 10 mobilnih kućica u Bijeloj uvali (900 tisuća kuna).

„Plava laguna kontinuirano unaprjeđuje prava svojih radnika, kao i uvjete smještaja i boravka radnika na našim destinacijama. S povećanjem kvalitete uvjeta, kao i smještaja nastavit ćemo i dalje, jer smo svjesni da razvoj počiva na zadovoljnim radnicima“, poručuju iz Plave lagune.

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S