NEWS

Isplovio s tuđom barkom pa se utopio u nemirnom moru

sper3098216
12.12.2017. 09:44; Učitavanja: 599; Početna / Crna kronika / Isplovio s tuđom barkom pa se utopio u nemirnom moru

Tijelo ribara N. L. (45) iz mjesta Peteranec, u Koprivničko-križevačkoj županiji, za kojim je u nedjelju oko podne bila pokrenuta potraga dva i pol sata kasnije pronašla je privatna ribarice na poziciji oko 0,5 NM od plićine Civran, kraj Novigrada, priopćili su u ponedjeljak iz Ministarstva mora.

Istražne radnje o uzrocima smrti ribara čije je tijelo pronađeno u okviru okončane koordinirano potražne akcije provode policijski službenici.

Potražno – spasilačku akciju Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je u nedjelju u 12.04 sati, nakon dojave pazinskog Županijskog centra 112. Njima je pak minutu ranije I. L. dojavio da je prijatelju N. L.- u posudio svoju pasaru dužine 4,5 metra s kojom se ovaj uputio u ribarenje kod Novigrada i nestao.

S obzirom na to da su u vrijeme dojave o nestanku na moru vladali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, MRCC Rijeka je u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Pula pokrenula koordiniranu potragu. Već u 12.28 sati pronađena je napuštena pasara sa osobnim stvarima nestaloga, nasukana nedaleko od Novigrada.

Nevrijeme uzrokovano jakom južinom i visokim valovima bilo je u jačanju, pa je MRCC Rijeka pokrenula i kopnenu potragu za koju su angažirana dva tima temeljne policije PU Istarske, dok je pomorsko traganje dodatno pojačano angažiranjem privatne ribarice hrvatske zastave. Upravo je posada te privatne ribarice u 14.25 sati uočila tijelo 45-godišnjaka u moru na poziciji oko pola nautičke milje od plićine Civran, kod Novigrada.

Na poziciju pronalaska tijela ribara službenici pulske Kapetanije stigli su s profesionalnim roniocem te izvukli tijelo na palubu broda i prevezli u marinu Červar. Ondje je u nazočnosti policijskih službenika, nažalost, službeno utvrđena smrt te je potvrđen identitet nestalog, priopćeno je iz Ministarstva mora.

– Tijelo 45-godišnjaka je potom po nalogu nadležnog državnog odvjetnika prevezeno na odjel patologije pulske Opće bolnice gdje će biti obavljena obdukcija kojom bi trebao biti utvrđen uzrok njegove smrti, kazala je glasnogovornica Policijske uprave istarske Nataša Vitasović.

(M. KOŠTA, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email