NEWS

POTRAGA ZA NESTALIM MUŠKARCEM KOD VRSARA / SUDAR DVA JET-SKIa KOD LOPARA, JEDNA OSOBA TEŠKO OZLIJEĐENA

26.07.2019. 12:15; ; Početna / Crna kronika / POTRAGA ZA NESTALIM MUŠKARCEM KOD VRSARA / SUDAR DVA JET-SKIa KOD LOPARA, JEDNA OSOBA TEŠKO OZLIJEĐENA
IMG_20190726_061615_6

U području nadzora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Pula traje pomorska potraga za nestalim B.D. (rođen 1972. godine), državljanin Republike Slovenije. Iz MRCC Rijeka koordinirano traganje za nestalim pokrenuto je jučer, 25. srpnja u 18.15h, kada je zaprimljena dojava posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Pazin o nestanku muške osobe, nakon pada sa jet-skia na poziciji ispred mjesnog auto-kampa, nedaleko Vrsara, o čemu je odmah obaviještena nadležna LK Pula, Pomorska policija i OKC Policijske uprave Istarske, čiji službenici su angažirani u kopneno traganje, obalnim pojasom.

Prema dostupnim informacijama, nestali muškarac prije pada u more upravljao je sportsko – rekreativnim vodo-mlaznim plovilom (jet-ski), na kojemu je prevozio vlastito malodobno dijete, dok je drugo vlastito dijete vukao na plutajućem objektu na napuhavanje. Nestali muškarac upravljao je jet-skiem bez sigurnosnog prsluka (pronađen na jet-skiu) i to na relativno kratkoj udaljenosti iza motorne brodice, tip gliser, koji je u tom trenutku također vukao sličan objekt na napuhavanje, na kojemu se nalazilo osam osoba. U jednom trenutku, iz za sada nepoznatog razloga (pretpostavlja se prilikom prelaska preko brazde glisera), voditelj jet-skia pao je u more preko pramca jet-skia te mu se od tada gubi svaki trag, unatoč činjenici da su članovi posade glisera odmah započeli traganja na mjestu pada u more, vizualno i zaronom. Djeca koju je nestali muškarac prevozio, odnosno, vukao morem odmah su zbrinuti neozlijeđeni, ali u stanju šoka.

Dolaskom na poziciju nestanka službenici Lučke kapetanije Pula u suradnji sa Pomorskom policijom Pula započeli su površinsko traganje prema zadanom planu. Službenici LK Pula izvukli su jet-ski i gliser na obalu radi obavljanja očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, odnosno, radi detaljnog pregleda s ciljem da se utvri da li se dogodio ikakav kontakt dva plovila u kritičnom trenutku, tijekom plovidbe.

Intenzivno traganje za nestalim muškarcem privremeno je obustavljeno sinoć u 22.00h, a nastavljeno je jutros, 26. srpnja u 04.55h, temeljem usuglašenog plana traganja, kojim su u akciju, uz već angažirane jedinice koje čine dvije spasilačke brodice LK Pula i jedna policijska, uključene i ronilačke skupine, sačinjene od pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Pula i profesionalnih ronilaca, a nastavno će se u ronilačku akciju u području traganja priključiti i pripadnici specijalne ronilačke postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova.

LK RIJEKA

Druga pomorska nesreća, sudar dva jet-skia, dogodila se jučer u području nadzora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Rijeka.

Dojava o nesreći u MRCC Rijeka zaprimljena je jučer, 25. srpnja u 17.38h od službenika LK Rijeka, koji su dojavili o sudaru dva jet-skia sa jednom teško ozlijeđenom osobom u uvali Crnika, nedaleko Lopara, na otoku Rabu, kamo su isplovili u očevid nakon zaprimanja dojave od Pomorske policije.

Službenici LK Rijeka i Lučke ispostave Lopar u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće izvijestili su resorno Ministarstvo da su u sudaru sudjelovali N.B. (rođen 1996. godine) i T.V. (rođena 1999. godine), oboje državljani Republike Mađarske.

Sudar se dogodio kada je muškarac jet-skiem započeo pretjecati drugi jet-ski, no u jednom trenutku je naglo promijenio smjer plovidbe te ulaskom u protu-kurs drugome jet-skiu oduzeo je pravo puta i udario u drugi jet-ski, pri čemu je u padu sa plovila zadobio ozljedu u predjelu brade i kratkotrajno izgubio svijest, dok druga sudionica nesreće nije ozlijeđena u sudaru i nije pala sa plovila u more.

Odmah nakon nesreće za ozlijeđenog muškarca organiziran je hitan medicinski transport helikopterom u KBC Rijeka, odakle je upućena informacija prema LK Rijeka kako je tjelesna ozljeda u predjelu brade uspješno sanirana, dok djevojka nije pretrpjela ozljede koje bi iziskivale medicinsku skrb.

Lučka ispostava Lopar protiv oboje sudionika ove pomorske nesreće, kao i protiv vlasnika jet-skieva, izrekla je prekršajne naloge, budući da je za sudionike nesreće utvrđeno kako ne posjeduju potrebne kvalifikacije, koji je iste iznajmio bez prethodne provjere osposobljenosti za upravljanje ovim plovilima od strane.

U slučaju da se temeljem medicinske dokumentacije u okviru očevida u nadležnosti LI Lopar utvrdi da je ozlijeđeni u ovoj pomorskoj nesreći zadobio teže tjelesne ozljede, slučaj će u daljnje postupanje preuzeti nadležno Županijsko državno odvjetništvo.

 

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email