Ljekarna

Mladi izviđači očistili obalu rječice Bračane nedaleko od Buzeta

Fotografija_Od izvora do mora
26.07.2019. 12:42; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Mladi izviđači očistili obalu rječice Bračane nedaleko od Buzeta

U akciji čišćenja, koja je organizirana u sklopu Coca-Colina društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora, očišćeno je dva kilometra obale rječice Bračane

U sklopu ljetnoga kampiranja mladi izviđači iz odreda „Borongaj“ organizirali su akciju čišćenja u kojoj su zajedničkim snagama očistili dva kilometra obale rječice Bračane i pritoka rijeke Mirne udaljenih osam kilometara od Buzeta. 

„Svijest o važnosti očuvanja prirode napokon se budi diljem svijeta. Mi kao izviđačko društvo mnogo vremena provodimo u prirodi i brinemo se o njoj, a ova je akcija samo jedan od primjera koliko možemo učiniti kad se udružimo. Nadamo se da ćemo svojim primjerom potaknuti i druge na skrb o okolišu, osobito mještane Buzeta kojima je Bračana gotovo u dvorištu. Moramo se osvijestiti i prihvatiti našu odgovornost za ono što se događa, a kao što smo sami uzročnicima onečišćenja, sami možemo i popraviti stanje“, rekao je Boris Vujnović iz izviđačkoga odreda „Borongaj“.

Akcija čišćenja, za koju je Coca-Cola u Hrvatskoj osigurala potrebnu opremu, održana je u sklopu njezina društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora, koji se provodi drugu godinu zaredom. Projekt je usmjeren na očuvanje područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiče se i podržava akcije čišćenja obala te podiže svijest stanovništva o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. U prošloj je godini širom Hrvatske održano 12 akcija čišćenja. Dosad ih se u novoj sezoni održalo osam, a do kraja listopada planira se još 12 akcija.

„U Coca-Coli svjesni smo da je problem onečišćenja okoliša jedan od najvećih s kojima se svijet danas suočava. Projekt Od izvora do mora jedan je od načina na koji i mi, u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva, želimo pridonijeti njegovu rješavanju, odnosno očuvanju hrvatskih prirodnih ljepota i čistoći okoliša. Drago nam da je projekt naišao na tako dobar odziv udruga i građana. To znači da su mnogi prepoznali njegov cilj. Potaknuti dobrim prošlogodišnjim rezultatima nadamo se sudjelovanju još većega broja udruga i građana ove godine, a time i još manjoj količini otpada u našemu okruženju”, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Sve udruge zainteresirane za organizaciju akcija čišćenja mogu se do kraja listopada 2019. prijaviti putem mrežne stranice www.odizvoradomora.hr, a organizatori triju akcija u kojima će biti prikupljeno najviše otpada po sudioniku bit će nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5000 kuna na kraju ovogodišnjega, drugoga ciklusa projekta.

Print Friendly, PDF & Email