NEWS

Potpisan ugovor za izgradnju reciklažnog dvorišta na Košambri vrijedan 2,7 milijuna kuna

1
22.02.2018. 12:03; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Potpisan ugovor za izgradnju reciklažnog dvorišta na Košambri vrijedan 2,7 milijuna kuna

U Maloj vijećnici Grada Poreča-Parenzo danas, 22. veljače 2018., gradonačelnik Poreča Loris Peršurić potpisao je ugovor s izvođačem radova Vilijem Vivodom iz Ekspert gradnje d.o.o Buzet i stručnim nadzorom Dinom Ružićem iz Istra inženjeringa d.o.o. Poreč za izgradnju reciklažnog dvorišta na Košambri.

Podsjetimo, Grad Poreč-Parenzo prošle je godine na natječaj Građenje reciklažnih dvorišta”, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014-2020, kojeg je raspisalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, prijavio projekt izgradnje Reciklažnog dvorišta na Košambri.

Za projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, koji sveukupno vrijedi gotovo 2, 7 milijuna kuna, Gradu Poreču-Parenzo odobreno je čak 85% sufinanciranja iz Europske unije u iznosu od 2,3 milijuna kuna, dok će se preostali iznos pokriti iz vlastitih proračunskih sredstava.

– Ovim projektom želimo riješiti usklađivanje sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. To je naša, ali i obveza svih drugih gradova i mogu već sada reći da po tom pitanju Poreč vrlo dobro stoji. Ne zaboravimo da naše odlagalište otpada, kao i cijelo postrojenje koriste i svih sedam općina Poreštine. Uz to, ali i velika povećanja tijekom turističke sezone, otpadom se u Poreču odgovorno upravljalo i drago mi je da dodatnom modernizacijom sustava taj standard dižemo na novu razinu jer želimo naš grad održati čistim i urednim kao i dosad, rekao je prije potpisivanja gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Gradonačelnik je podsjetio kako je Poreč među prvima u zemlji izgradio pretovarnu stanicu za otpad na Košambri, a sada predstoji uređenje reciklažnog dvorišta.  – I u ovom smo slučaju jedni od prvih u zemlji, a još nam predstoji kandidiranje projekta sortirnice, za koju već imamo i spremnu dozvolu, zaključio je Peršurić.

Na potpisivanju su sudjelovali i pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat i direktor komunalnog poduzećaUsluga Poreč d.o.o. Milan Laković, koji je i detaljnije predstavio projekt Reciklažnog dvorišta. – Radi se o površini od oko 1700 m2, na kojoj će se urediti odvodnja, priključci za struju i vodu, a reciklažno dvorište opremit će se sa sveukupno 46 boksova za jedna toliko vrsta opasnog i neopasnog otpada, rekao je Laković.

Izvođač i stručni nadzor odabrani su putem javnog natječaja, a rok za izvođenje radova je 90 dana.

Danas potpisanim ugovorom realizirat će se projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, koji se sastoji, osim navedene izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u iznosu od 2.519.425,00 kn, još od stručnog nadzora građevinskih radova u iznosu od 30.000,00 kn. Upravljanje projekta i administraciju vodit će djelatnici Grada Poreča-Parenzo i Usluge, bez pomoći vanjskih stručnjaka.

Kad projekt bude u fazi provedbe, počet će i informativne, edukativne i promidžbene aktivnosti kojima se građane želi educirati o tome kako koristiti reciklažno dvorište, odnosno kako selektivno odlagati otpad te kako ga reciklirati za ponovnu oporabu. Prijenos rezultata i outputa porečkog projekta bit će primjenjiv kao primjer dobre prakse i na druge jedinice lokalne samouprave koje žele napraviti projekt reciklažnog dvorišta.

Print Friendly, PDF & Email