NEWS

POTPISAN UGOVOR O SURADNJI NA PROJEKTU MEĐUGENERACIJSKOG CENTRA VIŠNJAN

01.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / POTPISAN UGOVOR O SURADNJI NA PROJEKTU MEĐUGENERACIJSKOG CENTRA VIŠNJAN
647Vis11.jpg

  VIŠNJAN – U općinskoj vijećnici preksinoć su ugovor o suradnji u pripremi projekta Međugeneracijskog centra Višnjan potpisali načelnik Angelo Mattich te ravnateljice porečkog i županijskog društva Crvenog križa Đurđica Orlić i Elza Damijanić. Maloj svečanosti prisustvovali su članovi tima koji je pripremio taj značajan projekt te predsjednik županijskog Crvenog križa Ante Valčić, dopredsjednica HCK-a Vesna Ivančić, pročelnica Županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Romanita Rojnić te tinjanski načelnik Vlado Ivetić.

– Namjera nam je skrbiti o svojim građanima, posebno starijima, zato smo zajedno sa susjednim općinama prihvatili ponudu o suradnji talijanskog Crvenog križa i njihovu moguću donaciju, rekao je načelnik Mattich. Podršku je obećala i Damijanić, tim više što je jedna od njihovih osnovnih zadaća unapređenje zajedničkih projekata, a briga o starijima jedan je od pet zdravstveno-socijalnih prioriteta županijskog programa za zdravlje. – Budući da bi se u višnjanskom centru paralelno vodila briga o potrebama starih, ali i najmlađih stanovnika, bio bi to pravi način za razvijanje zapostavljenog zdravog međugeneracijskog odnosa, posebno između najmlađih i najstarijih stanovnika, istaknula je Damijanić. O iskustvima brige o najsiromašnijima i najbolesnijima na Poreštini u posljednjih desetak godina govorila je Orlić, izrazivši namjeru da se dio sadašnjih aktivnosti prenese na budući centar.

– Stvarate nove vrijednosti za starije stanovnike ove i susjednih općina, tim ljudima dajete posebnu i novu dimenziju života, rekla je Orlić. Naime, centar bi djelovao i za potrebe susjednih manjih općina: Kaštelir-Labinci, Svetog Lovreča, Karojbe, Vižinade i Tinjana. Višnjan se obvezuje pripremiti i financirati projektnu dokumentaciju, osigurati zgradu i zemljište te osnovati ustanovu, a istarski Crveni križ utvrditi program i koordinirati donaciju talijanskih kolega te ostalih udruga. Porečko društvo preuzelo je kontakt s lokalnom samoupravom i nadogradnju projekta, koji će potpomagati i županijski i hrvatski Crveni križ, kako su obećali gosti. – Impresivno je vidjeti načelnika okruženog dvama humanitarcima i zahtjevan projekt u ovoj skromnoj općini. Uvjerena sam da ćemo u Višnjanu dobiti visoke vrijednosti ljudi koji nose drugačiju kvalitetu života, rekla je resorna pročelnica Rojnić.

Print Friendly, PDF & Email