NEWS

Potpisan sporazum o akademskoj razmjeni i suradnji

08.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Potpisan sporazum o akademskoj razmjeni i suradnji
935GO101559.jpg

Dan nakon što su u Rijeci potpisali sporazum o akademskoj razmjeni i suradnji, čelnici Sveučilišta za primijenjene znanosti u njemačkom gradu Wildauu u pratnji rektora Veleučilišta u Rijeci prof. dr. Marčela Dujanića jučer su posjetili Poljoprivredni odjel u Poreču. On je još u srpnju potpisao isti sporazum na njemačkom jeziku s kolegom, predsjednikom Sveučilišta za primijenjene znanosti prof. dr. Laszlom Ungvariom, a njime se definiraju osnove za suradnju tih dviju institucija.

– Sporazum će pridonijeti ostvarenju nekoliko vrlo značajnih ciljeva: prvenstveno daljnjem razvoju kvalitete nastave, organizaciji zajedničkih znanstveno-istraživačkih radova pod okriljem Europske unije i nastavku jačanja međunarodne suradnje, rekao je Dujanić nakon što je goste proveo studentskim vinskim podrumom Poljoprivrednog odjela.

Riječko Veleučilište provodi devet trogodišnjih programa te još tri specijalističkog diplomskog studija s mogućnošću nastavka školovanja jednogodišnjim studijem vinarstva ili dvogodišnjim prometa i informatike. Programi su usklađeni s bolonjskim procesom, a sa 700 novoupisanih ove godine imaju 3.700 studenata, rekao je rektor Dujanić. To je predstavljeno novim partnerima koji su pokazali veliko zanimanje za suradnju. Dogovorena je razmjena profesora i studenata, a naši predavači dobivaju i mogućnost objavljivanja stručnih radova u njemačkim znanstvenim časopisima i publikacijama.

– Sporazum smo proveli i potpisali veoma brzo, što je znak da želja da se surađuje odavno postoji, pa je za nas ovo partnerstvo vrlo važno, rekao je Ungvaria. Uzrok tome svakako je i globalizacija gospodarstva, čemu sve više teže univerziteti i veleučilišta. »Vjerujem da ćemo time imati obostranu korist, a posebno vi, budući da imamo pristup raznim europskim fondovima. Postojala je i osobna motivacija. Stvarno volim Hrvatsku, u kojoj, na Rabu, ljetujem već šest godina. Moji kolege koji su ovom prigodom došli u Rijeku oduševljeni su. Stoga vjerujem da će suradnja na svim poljima biti vrlo korisna«, rekao je rektor.

V. Md., Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email