NEWS

Poslovnom sektoru na raspolaganju bespovratna sredstva za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije

Konferencija HGK ZK Pula2
05.11.2020. 23:03; ; Početna / Gospodarstvo / Poslovnom sektoru na raspolaganju bespovratna sredstva za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te istarskih tvrtki sudjelovali su jučer na online konferenciji Kako do povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, koju je organizirala  HGK – Županijska komora Pula.

Stotinjak sudionika konferencije dobilo je relevantne informacije o energetskoj učinkovitosti, ostvarivanju energetskih ušteda kroz programe sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić pozdravljajući sudionike istaknula je kako se konferencija održava u četvrtom izdanju u sklopu Dana energetske učinkovitosti, kojima se nastavlja predstavljanje noviteta, proizvoda i usluga tvrtki u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, te projekata i primjera dobre prakse održivog razvoja.

Svaka tvrtka koja ima priliku plasirati svoj proizvod i uslugu kroz projekte u domeni energetske učinkovitosti, a koja koristi pritom i dostupne izvore financiranja, itekako doprinosi održivosti gospodarstva, istaknula je Jaklin Majetić. Uime župana Istarske županije sudionike konferencije pozdravio je direktor Istarske Regionalne Energetske Agencije Valter Poropat.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac, informirala je kako se na razini Europske unije trenutno provodi rasprava radi usvajanja ambicioznijih ciljeva u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. godine i Zakona o klimi. Naime, Europskim zelenim planom bilo je predviđeno, među ostalim, smanjenje emisija od 40 posto (u odnosu na 1990. godinu), a sada se raspravlja o smanjenju koje bi moglo iznositi 55 ili čak 60 posto. U financiranju tranzicije na klimatski neutralno društvo moći će se koristiti sredstva iz Fonda za oporavak u čiji je budžet alocirano 8,3 milijarde eura kao i sredstva iz Modernizacijskog fonda, Investicijskog fonda te Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Od 16. studenoga poduzetnicima u Hrvatskoj stoji na raspolaganju 266 milijuna kuna bespovratnih sredstava kroz natječaj Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se u minimalnom iznosu od 200 tisuća kuna, a glavni kriterij ocjenjivanja bit će energetska ušteda. Putem natječaja poduprijet će se ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama. Time se želi omogućiti jednake količine proizvoda korištenjem manje količine isporučene energije te smanjenje udjela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE).

Kroz natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poslovnom sektoru na raspolaganju je 42 milijuna kuna.

Na konferenciji su istarske tvrtke predstavile primjere dobre prakse. Postignute rezultate u energetskoj obnovi višestambenih zgrada predstavila je Dolores Sorić iz tvrtke Labin stan. Damir Grgorović predstavio je pametna rješenja tvrtke Rudan koja se temelje na digitalizaciji i primjeni IoT tehnologije (Internet of Things), a koja omogućuju učinkovito upravljanje potrošnjom energije i vode, u javnom i privatnom sektoru. Grgorović je pritom naglasio da je i uz vrlo mala ulaganja moguće postići vrlo konkretne i mjerljive rezultate u uštedi. O iskustvima Rockwool Adriatica kako ići ukorak s izazovima nZEB-a i održive gradnje, govorio je Božo Matijević dok je Oliver Brajković iz Valamar Riviere predstavio program Zeleni Valamar koji uključuje niz aktivnosti i programa u području energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Što se sve poduzima vezano za ispunjenje EU Zelenog plana u Holcimu (Hrvatska) pojasnili su Nikola Kovačević i Julija Škoro.

Zaključak je konferencije kako je poslovni sektor samostalno već puno učinio na području energetske učinkovitosti, no za postizanje boljih rezultata, i usklađivanje s Europskim zelenim planom, potrebno je umrežavanje poslovnog i javnog sektora te zajedničko djelovanje na promjenama i poboljšanjima koje se tiču normi, kružnog gospodarstva i zelene javne nabave, a u tome će potporu pružiti Hrvatska gospodarska komora putem svojih Udruženja i Zajednica.

 

HGK – Županijska komora Pula

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email