NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Posebnosti sa 6. Festivala zavičajnosti u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč

282002668_1693906104289346_7000875673540544602_n
25.05.2022. 20:58; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Posebnosti sa 6. Festivala zavičajnosti u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč

Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč pripala je čast organizirati 6. Festival zavičajnosti za srednje škole Istarske županije koji se održao u dvorištu škole u utorak 24.05.2022. Više od 100 učenika i nastavnika iz gotovo svih istarskih srednjih škola predstavilo je projekte zavičajnosti koji su provedeni u ovoj školskoj godini. Svakoj je školi dodijeljen štand kojeg su učenici s mentorima ukrasili rezultatima njihovih projekata zavičajnosti.  Tako je škola domaćin predstavila zanimljiv projekt pod temom „To lito na pjatu“ gdje su učenici tijekom školske godine skupljali stare recepte jela po mjesecima, pripremali jela u školskom praktikumu, te napravili kalendar s receptima na istarskom dijalektu.  Na štandu su predstavili domaći kruh, istarsku maneštru od koromača, kroštule, domaće paštine, koje su sami izradili i koje su s radošću kušali svi gosti Festivala.  Bilo je tu još vrlo interesantnih projekata kao npr. Džins i kafe- ča smo sve švercali preko granice, Autohtona stabla Istre, Zasvitli moja lanterna, Žive jaslice kao čuvar tradicije u Istri, Pulska kruna- utvrde grada Pule, itd.

Osim prekrasnih štandova koji su krasili dvorište škole domaćina, pažnju su privlačili razni simboli zavičajnosti postavljeni po čitavom dvorištu. Bilo je bala sijena ukrašenih cvijećem i vilama, zatim starinskih predmeta kao npr. jaram, mužarola, bocuni, spone, srp koji su se nekad koristili u Istri. Osim štandova u dvorištu je bio postavljen barski pult uređen u istarskom stilu stolnjakom od jute i čentrinima na kojem su učenici TUŠ Antona Štifanića Poreč posluživali domaće fritule, istarske paštine i prirodne sokove od bazge, limuna i mente. Dvorište uređeno u istarskom zavičajnom duhu poslužilo je kao photo point učenicima i gostima za izradu prekrasnih fotografija kao uspomena na dan proveden u duhu zavičajnosti na Festivalu u TUŠ Antona Štifanića Poreč.

Program otvorenja započela je pozdravnim govorom ravnateljica škole domaćina Tatjana Gulić Pisarević koja je nakon predstavljanja programa naglasila da škola domaćin dugi niz godina radi na tome da bude prepoznatljiva kao mjesto koje gradi mostove i povezuje, koje predstavlja prostor za učenje i stvaranje svijesti o važnosti naše kulturne i povijesne baštine, našeg položaja i pozicije u Europi i svijetu. Školskim kurikulom u sve predmete, projekte i aktivnosti uključuje zavičajne teme jer kroz istraživanje zavičaja učenici uviđaju da postoji puno toga što nas povezuje i što nam daje osjećaj pripadnosti i zaštićenosti. Ravnateljica je naglasila da je cilj ovog Festivala kod svih sudionika stvoriti svijest o ulozi svakog od nas u očuvanju zavičajnog  identiteta i o nužnosti da svi damo svoj doprinos tomu kako bi njegujući svoju tradiciju bili istinski građani svijeta.

Nakon ravnateljice sudionike je pozdravila Dijana Muškardin, predsjednica radne skupine za implementaciju zavičajne nastave srednjih škola Istarske županije, koja je naglasila važnost provođenja zavičajne nastave, te njezinom je spontanošću i entuzijazmom dala do znanja da ljubav prema zavičaju je nešto spontano, te se može samo na taj način prenijeti učenicima. Uslijedio je pozdravni govor zamjenice župana Jessice Acquavita te gradonačelnika Grada Poreča Lorisa Peršurića, velikog štovatelja zavičajnosti koji je službeno otvorio Festival. Uslijedili su nastupi plesne skupine USB Poreč koje dijelom čine učenice škole domaćina, koje su otplesale dva moderna plesa s akrobacijama kojima su zadivile publiku te folklorne skupine učenika drugog razreda Osnovne škole Poreč pod vodstvom učiteljice Marije Selar, koji su oduševili publiku svojim plesom balunom, šette paši, pjesmom Opsa opsa opsasa, te recitacijom Šetimana. Učenicima je kao nagrada uručen prigodan poklončić od učenika škole domaćina. Nakon plesnog dijela uslijedila je službena podjela zahvalnica i nagrada u obliku knjiga svim školama sudionicama. Zahvalnice je učenicima uručila zamjenica župana Jessica Acquavita, dok nagrade gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić.

U drugom dijelu programa učenici su predstavljali svoje projekte na štandovima posjetiteljima  Osnovne škole Poreč i iz Dječjeg vrtića Radost i Crvenkapica, te ostalim gostima. Na Festivalu je bilo živo, zabavno i veselo uz istarsku glazbu, učenici su se međusobno družili, zabavljali i veselili. Okrijepu su često potražili za barskim stolom gdje su uživali u fritulama, paštinima i prirodnim sokovima. Tijekom predstavljanja projekata učenici su imali priliku sudjelovati u zanimljivoj radionici na otvorenom izrade pazinskih cukerančića koju je vodila Davorka Šajina, promotorica pazinskih cukerančića. Nakon toga uslijedio je domjenak dijelom na otvorenom dijelom na zatvorenom istarskim specijalitetima kao što su pljukanci s tartufima, palenta sa šugom i maneštra, a nakon toga organiziran razgled grada s posjetom Eufrazijevoj bazilici, simbolu Grada Poreča s nastavnicama škole domaćina. Gosti su na kraju bogati novim iskustvima, znanjima i poznanstvima uvidjeli da je proučavanje zavičaja neiscrpna tema kojom će se naši učenici sa svojim mentorima baviti i sljedećih godina i pokazati da se uvažavamo, razumijemo, da smo dio istarske kulture i da pripadamo ovom području sa svim njegovim regionalnim posebnostima.

TUŠ Antona Štifanića Poreč je Festival pružio sjajnu priliku da se otvori i dobije mogućnost ugostiti sve učenike i voditelje projekata zavičajnosti iz svih srednjih škola Istarske županije, počašćeni su i zahvalni na pruženoj prilici, te zahvaljuju svima koji su im pomogli u organizaciji Festivala: Odjelu za kulturu i zavičajnost Istarske županije na čelu s pročelnikom Vladimirom Torbicom, gospođi Verici Filipović Benažić, zamjenici župana Jessici Acquavita,  gradonačelniku Grada Poreča Lorisu Peršuriću i Gradu Poreču, Uslugi d.d. Poreč, hotelskim kompanijama Valamaru iz Poreča, Aminessu iz Novigrada, te Porečko Pulskoj Biskupiji na čelu s kancelarom velečasnim Jelenićem, Agroturizmu Ograde i gospođi Davorki Šajina, OPG-u Oliveri i Dariju Paulišiću,  učenicima OŠ Poreč s učiteljicom Marijom Selar, plesnoj skupini USB Poreč koji su velikodušno pomogli u organizaciji Festivala, a posebna zahvala upućuje se učenicima, nastavnicima, stručnim učiteljima, tehničkom i administrativnom osoblju TUŠ Antona Štifanića Poreč s ravnateljicom koji su s velikom predanošću organizirali Festival. Festival je zatvoren riječima učenika voditelja programa i ravnateljice TUŠ Antona Štifanića Poreč u zavičajnom istarskom duhu: I k litu!

 

Tatjana Gulić Pisarević, prof.

Print Friendly, PDF & Email