POREZNI INSPEKTOR ŽELJKO SEVEREC IZ POREČA JOŠ NIJE OPTUŽEN ZA ZLOUPORABU POLOŽAJA I OVLASTI

31.05.2007. 00:00; ; Početna / Crna kronika / POREZNI INSPEKTOR ŽELJKO SEVEREC IZ POREČA JOŠ NIJE OPTUŽEN ZA ZLOUPORABU POLOŽAJA I OVLASTI

Ni dva mjeseca od pokretanja istrage i pritvaranja inspektora porečke ispostave Porezne uprave Željka Severca (48) iz Poreča osumnjičenog za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, Županijsko državno odvjetništvo nije podignulo optužnicu. Sa Županijskog suda izvijestili su nas da je istraga okončana prošlog tjedna, a spis proslijeđen Županijskom državnom odvjetništvu na odlučivanje. U odvjetništvu pak vele da je sudu predložena dopuna istrage. Severec, koji je bio pritvoren pa pušten na slobodu, je osumnjičen za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti i nakon njegova uhićenja 4. travnja, otvorena je istraga. Naime, kriminalističkom obradom policija je utvrdila da je Severec prilikom poreznog nadzora u tvrtki Baxmar iz Poreča, u vlasništvu Joze Nuića, radi stjecanja znatne imovinske koristi, Nuiću rekao da mora platiti milijun kuna poreza. Za takav nalaz, utvrdila je policija, Severec nije imao nikakve zakonske osnove. Inspektor je Nuiću predložio da mu ovaj izgradi kuću bez naknade, a on će njemu umanjiti porez. Tako je bilo i učinjeno. No, Jozo Nuić je promijenio iskaz. Navodno nakon pritisaka »odozqo« . Neizvjesno je stoga hoće li Državno odvjetništvo imati dovoljno dokaza za optuženje Severca za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno dokazati da je inspektor izmišljao poreze i na taj se način – ucjenjujući poduzetnike – okoristio.

Također, nakon Severčevea pritvaranja, u porečku ispostavu Porezne uprave upućena je i interna kontrola iz Zagreba koja bi trebala utvrditi podrijetlo njegove imovine, odnosno postojanje eventualnog nesrazmjera između njegovih investicija i imovine s jedne, i ukupno prijavljenih prihoda, s druge strane. Iz Porezne uprave još nam nisu odgovorili je li dovršena kontrola i što je utvrđeno.

Nera Softić, Glas Istre

Nuić bez komentara

Informaciju da je poduzetnik Jozo Nuić promijenio iskaz, navodno zbog pritisaka "odozgo" željeli smo provjeriti te smo Nuića nazvali na mobitel. Pitali smo ga je li promijenio iskaz, je li istina da je to učinio zbog pritisaka "odozgo" i što to znači te tko su ti ili taj "odozgo". Jozo Nuić odgovorio je: "Uopće to ne želim komentirati". Naša upornost nije se isplatila, Nuić je ostao čvrsto pri svom odgovoru.

(S.B.I.) Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email