NEWS
Ljeto u Funtani

Porezna uprava najavila ljetnu borbu protiv utaje poreza

20.06.2016. 12:38; ; Početna / Gospodarstvo / Porezna uprava najavila ljetnu borbu protiv utaje poreza

Porezna uprava najavila je u ponedjeljak da će tijekom ljetne sezone nastaviti s provođenjem nadzornih aktivnosti – pojačano će se nadzirati izdavanje računa kroz sustav fiskalizacije, posebna će pozornost biti usmjerena na nadzore u djelatnosti ugostiteljstva, trgovine, iznajmljivanja, prijevoza, a pratit će se i sva značajnija događanja, posebice festivali.

“Siva ekonomija predstavlja velik problem u cijeloj Europi pa i u Republici Hrvatskoj. Stoga Ministarstvo financija, Porezna uprava nastavlja s provođenjem nadzornih aktivnosti iz svoga djelokruga. Prvenstveno se radi o provođenju pojačanih nadzora izdavanja računa kroz sustav fiskalizacije koju provode službenici Porezne uprave u suradnji s Carinskom upravom i drugim državnim tijelima”, navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Najavljuju da će se nadzori obavljati kontinutirano tijekom cijele ljetne sezone, sve dane, uključujući i vikende, u vremenu od 0 do 24 sata, kako na Jadranu tako i u unutrašnjosti zemlje.

“Posebna pozornost u provedbi nadzora, koje provodi Porezna uprava, biti će usmjerena na nadzore u djelatnosti ugostiteljstva, trgovine, iznajmljivanja (smještaja i drugih pokretnina), prijevoza i drugih uslužnih djelatnosti. U koordiniranim akcijama s Carinskom upravom, pratiti će se i nadzirati sva značajnija događanja posebno festivali na kojima se okuplja veliki broj stranih i domaćih posjetitelja”, naglašavaju iz Porezne uprave.

Podsjećajući da je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine, iz Porezne uprave ističu kako je “vrijeme prilagodbe odavno prošlo, ali još uvijek određeni broj poreznih obveznika izbjegava evidentiranje prometa i plaćanje poreza na štetu svih građana Republike Hrvatske”. “Tim svojim postupcima takvi porezni obveznici potiču sivu ekonomiju i nelojalna su konkurencija urednim poreznim obveznicima”, navodi se u priopćenju.

Poreznici naglašavaju kako se sustav nadzora Porezne uprave svakodnevno nadograđuje i pruža sve dublji uvid u način poslovanja i navike obveznika, što ovlaštenim inspektorima omogućava sve učinkovitije i preciznije provođenje nadzora.

“Osim nadzora fiskalizacije provoditi će se i nadzori naplate kod obveznika koji imaju evidentirane nepodmirene obveze javnih davanja. Poduzimati će se sve mjere sukladno zakonu, naročito prema neizdavateljima računa, odstupanja stanja blagajni u odnosu na evidentirani promet te u slučajevima evidentiranih nepodmirenih dugovanja prema državnom proračunu”, najavljuju iz Porezne uprave.

Poreznici također zahvaljuju svima koji su se aktivno uključili u suzbijanje sive ekonomije i u tom smislu iskazali potporu Poreznoj upravi te građane pozivaju da i dalje sudjeluju u suzbijanju utaje poreza, odnosno nastave prijavljivati nepravilnosti bilo putem besplatnog telefona (0800- 1001), web servisa “Pišite nam”  (http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx) ili dolaskom u najbližu ispostavu Porezne uprave.

(Hina)

Print Friendly, PDF & Email