NEWS

Poreština gradi sustav zaštite voda vrijedan 60 milijuna eura

48315062011-91.jpg
17.06.2011. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Poreština gradi sustav zaštite voda vrijedan 60 milijuna eura

Zapadna obala Istre u dijelu od Vrsara do Tara-Vabrige bit će regija s najvećim stupnjem zaštite voda u Europi s obzirom na sustav uređaja za pročišćenje otpadnih voda koji će na tom prostoru biti od 2018. godine u funkciji.

Težinu ekološkoj zaštiti prostora zapadne istarske obale i mora na prostoru Poreštine daje i saznanje da je u Novigradu već u funkciji pročistač otpadnih voda s prostora Novigrada i dijela općine Brtonigla izgrađen sredstvima EU.

Potpisivanjem pisma namjere Grada Poreča i općina Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar s kraja mjeseca travnja ove godine, počela je završna faza usvajanja zajedničkog projekta u kojem će biti izmještena i dograđena četiri priobalna pročistača s membranskom tehnologijom i proširena kanalizacijska mreža za 55 kilometara u 28 prigradskih naselja.

Održavanjem zajedničke sjednice gradskog vijeća Poreča s vijećima općina Vrsar, Funtana i Tar-Vabriga, podizanjem ruku vijećnika ´za´ projekt, osnaženo je potpisano pismo namjere po kojem će projekt «težak» 60 milijuna eura u Bruxellesu dobiti i zeleno svjetlo.

Potpisivanjem predpristupnih pregovora Hrvatska se obavezala da će do 2018. godine ispuniti uvjete zaštite okoliša po kojima zapadna obala Istre mora podignuti zaštitu mora i priobalja na treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda.

To je najveći projekt zaštite obale i obalnog mora u Hrvatskoj vrijedan 60 milijuna eura, naglašava Rodoljub Kosić, direktor komunalnog poduzeća ´Usluga´ Poreč, pripomenuvši da se još samo u Slavonskom Brodu gradi sustav pročišćenja otpadnih voda za kojeg su tamošnje lokalne vlasti dobile sredstva u iznosu od 30 milijuna eura.

Prema benefit analizi koju je vijećnicima ponudio Mate Soža, izrađivač ekonomske analize projekta, najveći potrošač vode u Poreču i susjednim općinama je gospodarstvo, u najvećem dijelu hotelske kuće, koje troši 65 posto vode i to u tri ljetna mjeseca kada se potrošnja ´popne´ i do 700.000 prostornih metara.

Realizacija projekta trebala bi početi iduće godine kada će biti raspisan javni natječaj za izvođača radova. Radovi, ne bude li neočekivanih problema, trajat će tri godine a pogon sustava za pročišćavanje vode trebao bi biti u funkciji 2016. godine.

Prema rečenom vijećnicima na prezentaciji projekta, lokalne samouprave će preuzeti obaveze održavanja uređaja. Novac će se osigurati kroz povećanje cijene vode za oko 6 kuna, za domaćinstvo 18 a gospodarstvo 31 kunu po prostornom metru potrošene vode.

Kako bi sustav mogao prema regulama EU biti djelotvoran s njegovim puštanjem u pogon proradit će i novo trgovačko društvo koje će voditi brigu samo o radu i održavanju sustava za pročišćavanje vode.

(DM, Ipress)

Print Friendly, PDF & Email