NEWS

POREŠTINA SPREMNA ZA PROTUPOŽARNU SEZONU – vatrogasci odrađuju veliki broj intervencija, a velika pomoć je i svijest građana o protupožarnoj zaštiti

sjednica Stožera
08.03.2023. 21:37; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / POREŠTINA SPREMNA ZA PROTUPOŽARNU SEZONU – vatrogasci odrađuju veliki broj intervencija, a velika pomoć je i svijest građana o protupožarnoj zaštiti

U organizaciji Grada Poreča-Parenzo i Stožera civilne zaštite Grada Poreča-Parenzo, u Velikoj vijećnici održana je jučer proširena sjednica Stožera civilne zaštite pod predsjedanjem načelnika Stožera Denisa Matoševića, a vezano za pripremu protupožarne sezone na području Grada Poreča-Parenzo i općina Poreštine. Prisutne je pozdravio i sudjelovao u radnom dijelu sastanka i gradonačelnik Loris Peršurić.

Denis Matošević je i kao područni vatrogasni zapovjednik upoznao sve prisutne o prošlogodišnjoj sezoni. Usvojeni su plan rada, financijski plan i plan operativne provedbe u požarnoj sezoni. Dodatno, usvojio se i Plan aktivnog uključenja svih subjekata zaštite od požara, a razgovaralo se i o lokalitetima i prostorima za uspostavljanje odgovarajućih zapovjednih mjesta za koordinaciju gašenja požara, kao i uključenje Stožera u slučajevima kada je potrebno proglasiti veliku nesreću ili katastrofu. Razmotren je i Plan motrenja i ophodnje za 2023. godinu.

Kao što je napomenuo načelnik Matošević, Poreština je spremna protupožarnu sezonu, a Područna vatrogasna zajednica Poreč trenutno raspolaže sa 136 operativna vatrogasca (operativnih djelatnika i vatrogasaca operativaca iz šest DVD-a Poreštine), te 36 vatrogasnih vozila sa vatrogasnom opremom i sredstvima za gašenje. Porečka je postrojba jedna od najbolje opremljenih u Hrvatskoj, od nabavke novih vatrogasnih vozila prošle, pretprošle i unazad nekoliko godina, do nedavnih, dodatnih opremanja vatrogasne postrojbe, putem sredstava iz EU fondova i projekta STREAM iz područja prilagodbe klimatskim promjenama, za što je oprema stigla krajem pretprošle godine. Time su postali jedna od prvih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj koja je opremljena i obučena za djelovanje u kriznim situacijama poplave. Nabavljena je i nova vatrogasna platforma, za potrebe Javne vatrogasne postrojbe – Centra za zaštitu od požara Poreč, namijenjena prvenstveno za intervencije gašenja i spašavanja na visokim objektima i objektima velike tlocrtne površine.

Matošević je zaključio kako mogu ocijeniti da je prošla protupožarna sezona odrađena uspješno, imali su veliki broj intervencija i sve su uspješno odrađene, a istaknuo je među važnim čimbenicima i svijet građana koji se iz godine u godinu sve odgovornije odnose prema protupožarnoj zaštiti.

Na kraju sastanka zaključeno je da su na našem području, u dosadašnjoj fazi, pripreme za protupožarnu sezonu 2023. izvršene pravodobno. 

Print Friendly, PDF & Email