NEWS
VALFRESCO-S-1123
DIP2023-TOP

Porečki proračun umanjen za dva posto

06.08.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Porečki proračun umanjen za dva posto
631-tab_log1.jpg

POREČ –

S jednim suzdržanim i jednim glasom protiv vijećnici su preksinoć usvojili polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna, koje kaže da je u prvih šest mjeseci ove godine prihod bio 134 posto veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Razlog iznimno dobrom punjenju proračuna u prvoj polovici godine je veliko povećanje prihoda od poreza na promet nekretnina, potom komunalnog doprinosa koji se sada mora uplatiti prije dobivanja građevinske dozvole, ali ponajviše zbog prodaje gradskog zemljišta, zgrada i stanova sa stanarskim pravom. Osim toga, Grad je dobio Vladino odobrenje za novi kredit od 21 milijun kuna u ovoj i još 10 milijuna kuna u sljedećoj godini za pokrivanje investicija na Trgu slobode i u povijesnoj jezgri.

Vijećnica HSU-a Sonja Vojinović naglasila je da više od polovice polugodišnjeg prihoda otpada na prodaju gradskog zemljišta. »Kao Porečanku me boli prodaja gradskog zemljišta i pitam se što će biti kada sve rasprodamo«, rekla je Vojinović. Nezavisni Goran Prodan upozorio je da »… tamo gdje nisu mijenjana pravila, kao u slučaju komunalnog doprinosa, punjenje proračuna je na prošlogodišnjoj razini ili slabije«, dok je donedavni gradonačelnik, sada nezavisni vijećnik Josip Maras bio »… naravno zadovoljan«, i naglasio da se bez prodaje nekretnina grad ne bi mogao razvijati, odnosno investirati u veće projekte.

Uz dva suzdržana glasa vijećnici su prvim rebalansom smanjili ovogodišnji proračun za dva posto, pa je sada uravnotežen na 199 milijuna kuna. Prihvaćena su dva amandmana: IDS-ovke Sandre Ćakić-Kuhar, kojim se pozicije za zdravstvene i intelektualne usluge smanjuju za 20.000 kuna, koje dodatno dobiva program hospicija i kućne skrbi, te SDP-ovke Snježane Mekota, kojim se za 50.000 kuna smanjuje stavka uređenja gradske vijećnice, a dodaje se za opremanje prihvatilišta za žene žrtve nasilja u stanu koji je u gradskom vlasništvu. Nije prihvaćen Marasov amandman kojim je 224.800 kuna za uređenje vijećnice trebalo rasporediti na programe Zdravog grada, pod izlikom da nema dovoljno novca.

»Proračun je puno novca i ne mogu prihvatiti obrazloženje kojim se odbija moj amandman«, rekao je Maras, na što je gradonačelnik Edi Štifanić odgovorio: »Četiri prošle godine ste bili gradonačelnik i sigurno dobro znate koliko ima novca, ali i da ima tu još nekih ugovora s pravnicima i drugih obaveza koje će trebati platiti.« Nisu prihvaćeni ni Prodanovi amandmani kojima je tražio drugačiji raspored predviđenih 2,14 milijuna kuna za izvedbu skulpture i 550 tisuća za dodatne radove na Trgu slobode.

Dva milijuna Prodan je predložio za izradu dokumentacije i početak istraživanja Marafora, stotinjak tisuća kuna za povratak starog obeliska na Trg slobode, te povećanje sredstava za gradski Crveni križ, 90.000 kuna za uređenje potkrovlja Srednje škole Mate Balote za slobodne aktivnosti učenika i 60.000 kuna za financiranje nezavisnih lista. Međutim, amandman je ipak utjecao na to da se izrada skulpture za Trg slobode, za koju je potpisan ugovor, pa mora biti plaćena, ne plaća iz razdjela proračuna namijenjenog zaštiti kulturne baštine. Gradonačelnik Štifanić i predsjednik vijeća Eđidio Kodan obvezali su se do sljedećeg rebalansa pronaći rješenje kako financirati nezavisne liste koje imaju gradske vijećnike.

Iz rasprave o pojedinim stavkama smanjenog proračuna proizlazi da udruga Master pool više ne postoji, ali će perspektivni mladi sportaši novac predviđen za njih koristiti kroz Sportsku zajednicu.

S. MATEJČIĆ

Promjene u vijećničkim klupama

IDS-ovi vijećnici Denis Žužić i Branko Curić te SDP-ovac Arduino Matošević stavili su svoje mandate u mirovanje, jer su izabrani za dogradonačelnika, odnosno članove poglavarstva, a Sergio Pavat (IDS) dao je

ostavku jer mu je ovo već četvrti vijećnički mandat. Njih su zamijenili Alfredo Mendiković, Darko Kadum i Snježana Mekota, koji su vijećničku dužnost obavljali i u proteklom mandatu, te potpuno novi u vijećničkim klupama Vabrižan Nivio Stojnić.

-Glas Istre 6.8.2005.-

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email