NEWS
Ljekarna

Porečki umjetnik Sebastijan Vojvoda izlaže u Beogradu

ND6_8931
14.11.2017. 19:13; ; Početna / Kultura / Porečki umjetnik Sebastijan Vojvoda izlaže u Beogradu

Izložba “Budućnost nije ono što je nekada bila” Sebastijana Vojvode, umjetnika i kustosa iz Poreča, otvorena je 7. studenog u galeriji Pro3or u Beogradu, a obuhvaća radove nastale klasičnim slikarskim tehnikama u ujednačenim modularnim formatima (50×50) kojima stvara bezbrojne kombinacije geometrijskih oblika.

Oblici na Vojvodinim slikama podsjećaju na upravljače za igračke konzole kao što su Gameboy ili Nintendo, zatim na arhitektonske planove višekatnica ili čak na ekrane sa upravljačkih konzola aviona ili drugih hard- i softvera. Time upoznaje javnost sa svijetom koji se, kao i njegove slike, modularno razvija u moru brojeva i geometrijskih oblika ispod ovog u kojem vjerujemo u osobne slobode i individualnost, navedeno je u najavi izložbe.

Iako Vojvodine slike na prvi pogled deluju kao nasljednice geometrijske apstrakcije, povijesnog odernizma ili postmodernih neo geo idioma, takva kategorizacija bi, kako je navedeno, bila pogrešna.

“U Vojvodinom slučaju takav utisak proizilazi iz njegovog kombiniranja geometrijskih elemenata koje vidi u virtualnom grafizmu, digitaliziranoj stvarnosti u koju sve dublje tonemo (ili zaranjamo?) i generalnoj ljudskoj opsjednutosti geometrijom. Sebastijan geometriju oslobađa od njene metafizičke težine koju su joj nametnuli pioniri apstraktnog slikarstva i usmjerava je ka sadašnjosti, trenutku i onome što postoji”, navedeno je u najavi izložbe.

Rođen 1976. godine u Puli, Vojvoda je studirao na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a diplomirao slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani. Boravio je 2005. godine kao stipendist na Umetničkoj akademiji u Goeteborgu, a 2012. je na ljubljanskoj Akademiji završio i postdiplomske magistarske studije slikarstva kod profesora Bojana Gorenca.

Sudjelovao je na različitim umjetničkim projektima kao dizajner, fotograf i filmski snimatelj.

Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi, a živi u Poreču, gdje radi kao kustos i voditelj likovne djelatnosti na Pučkom otvorenom učilištu.

SEEcult.org

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email