NEWS
valfresco

Porečki SDP o problemu alarmantnog nedostatka ljudskih resursa

34101781_1749106615168490_2391896200862236672_o
04.06.2018. 14:27; Učitavanja: 770; Početna / Gospodarstvo / Porečki SDP o problemu alarmantnog nedostatka ljudskih resursa

(Tanja Kocijančić, Glas Istre) O alarmantnom nedostatku ljudskih resursa u porečkom i istarskom turizmu i na koji način riješiti taj problem govorili su na konferenciji za novinare porečki SDP-ovci Zdenko Tomčić, Stevo Žufić i Goran Gašparac na čelu s predsjednikom Rodoljubom Kosićem. Nakon sezone najavili su inicirati okrugli stol s predstavnicima lokalne zajednice i turističkog gospodarstva.

Stanje s nedostatkom radnika je alarmantno, a vatrogasne mjere koje se poduzimaju neće puno pomoći. Problem je višeslojan, ne može se riješiti preko noći, a k tome, politike na vlasti uopće se ne osvrću na upozorenja. Da bi se dugoročno riješio problem, ugostiteljsko-turistička struka mora imati cijenjen društveni status kao nekada, radnici moraju imati daleko bolji standard od sadašnjeg i sigurnost u poslu, nanizao je Tomčić. Spomenuo je i problem školstva “koje ne prati potrebe, ne daje potrebno znanje prilagođeno praksi, niti se strukovna zanimanja promoviraju”.

Tomčić je istaknuo da bi Poreč, kao lider hrvatskog turizma koji ima najveće potrebe, morao biti centar obrazovanja stručnih kadrova za turizam, a ne da projekt Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija bude u Puli koja, po njima, treba biti jak sveučilišni centar obrazovanja u turizmu.

Hrvatska je na visokom trećem mjestu u EU-u po postotku odlaska radno sposobnih građana u druge zemlje. No, jesu li lokalna zajednica i turističke firme dovoljno učinile da bi se nosile s ovim izazovima? Jesu li najodgovorniji pomalo zaspali dajući prednost profitu privatnih tvrtki, nauštrb stimulacije radnih potencijala?, pita se Kosić.
“Propaganda IDS-a prikazuje Istru u kojoj teče med i mlijeko, ali za većinu nije tako. Obrti su u ozbiljnom padu, u Poreču nezaposlenost raste, broj poduzeća stagnira a prosječna plaća niža je od državnog prosjeka. Ako pridodamo mlade obitelji koje su otišle u Irsku i druge zemlje, slika baš i nije tako ružičasta. Nužno je pomoći malim gospodarstvenicirna”, kaže Žufić.

Da bi se mladi zadržali, napomenuo je Žufić, treba ih poticati, izgraditi još poduzetničkih inkubatora i povoljnih stanova.
Gašparac smatra da je za ovu situaciju odgovoran IDS koji Vlada već 25 godina.
“Sve što se radi ide u korist krupnog kapitala, od kojeg se zajednici malo vraća. Primjerice, Valamar Riviera i Plava Laguna su za hitnu pomoć, školstvo i sport skupa izdvojile tek milijun kuna, a njihova je operativna dobit lani iznosila više od milijardu kuna”, veli Gašparac, uz opasku da ne pomažu ni ugostiteljsku školu “koja je u bivšoj državi osnovana da bi njima osigurala stručne kadrove”.

Tanja Kocijančić, Glas Istre 4.6.2018.

Print Friendly, PDF & Email