NEWS
HALF MARATON S

Porečki gimnazijalci surađivat će se gimnazijalcima iz prijateljskog grada Noisiela (Francuska)

Ucenici 3 r. jezicne s gradonacelnicima Persuricem i Viskovicem
28.11.2023. 15:05; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Porečki gimnazijalci surađivat će se gimnazijalcima iz prijateljskog grada Noisiela (Francuska)

Učenice i učenici 3. razreda jezične gimnazije Srednje škole Mate Balote u Poreču danas su se susreli s Mathieuom Viskovicem, gradonačelnikom francuskog grada Noisiela, jednim od gradova prijatelja Grada Poreča-Parenzo.

Viskovic je zajedno s porečkim gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, ravnateljem škole Krešimirom Bronićem, voditeljicom Odsjeka u gradskom Odjelu za društvene djelatnosti Nadiom Štifanić Dobrilović i profesoricom francuskog Patriciom Baf Bratović, posjetio porečke gimnazijalce jezičnog usmjerenja, koji su od ove godine, uz druge jezike, kao izborni predmet odlučili učiti francuski jezik.

Učenice i učenici su gostima predstavili svoju školu, pokazali interes za Noisiel i Francusku, a bilo je i pitanja o životu u Francuskoj, školstvu, svakodnevici.

Na sastanku je dogovorena suradnja porečke škole i gimnazije iz Noisiela, prvo kroz on line susrete i upoznavanja, a kasnije i kroz razmjenu učenika sa školom u Francuskoj, kako bi mladi gradova prijatelja proširili poznanstva i razmjenjivali iskustva.

-Jako mi je drago i siguran sam da ćemo ostvariti dobru suradnju, rekao je gradonačelnik Viskovic, kome su porečki učenici poklonili knjigu o 140 godina svoje škole.

Grad Poreč-Parenzo i Grad Noisiel službeni su Sporazum o prijateljstvu i suradnji potpisali prije nešto više od godinu dana, a razgovori su počeli prije tri godine Noisiel, koji spada u metropolitansko područje Pariza, u departmanu Seine-et-Marne u francuskoj regiji Île-de-France te broji nešto više od 15 tisuća stanovnika. Dio je istočnog pariškog predgrađa i doline Marne, u kojoj se nalazi Disneyland kao i tvornica čokolada Menier Chocolat (danas sjedište tvrtke Nestlé France SAS) u samom Noisielu. Uz industrijski razvoj, Noisiel je istovremeno i grad koji je neminovno vezan za razvoj glavnog grada Francuske Pariza i njegovog metropolitanskog područja, te je odlično urbanističko-planski i prometno povezan s njime. Ministarstvo kulture i komunikacija 2000. godine imenovalo je Noisiel gradom umjetnosti i povijesti s posebnim naglaskom na industrijsku baštinu –  baštinu industrijskog proizvođača čokolade Menier – čiji su pogoni iz 19. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a.

Razgovori između Poreča i Noisiela započeli su još tijekom 2020. godine. Osim što se radi o gradovima koji se nalaze na UNESCO listi kulturne baštine, Noisiel je i grad u kojem žive predstavnici hrvatske dijaspore koji žele ojačati vezu između država.

Gradonačelnik Peršurić izrazio je zadovoljstvo da se suradnja među gradovima prijateljima Poreča razvija upravo među mladima i školama, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email