NEWS

Mladi u sklopu projekta “SmallABLE” učili o važnosti svojih aktivnosti u manjim sredinama

S 9..
28.11.2023. 14:33; ; Početna / Gospodarstvo / Mladi u sklopu projekta “SmallABLE” učili o važnosti svojih aktivnosti u manjim sredinama

U razdoblju od 23. studenog 2023. do 26. studenog 2023. LAG Sjeverna Istra bio je domaćin radnog susreta partnera na projektu “SmallABLE”, koji se provodi u okviru EU-programa CERV (Citizens-Equality-Rights-Values). Tim je povodom u Istru stigla delegacija sastavljena od četrdesetak sudionika projekta, predstavnika partnerskih općina   iz Italije, Španjolske, Portugala i Mađarske.

U skladu sa glavnim ciljem projekta SmallABLE, definiranim kroz poticanje mladih u ruralnim sredinama na aktivno građanstvo,  radni je susret obuhvatio sadržaje i teme kroz koje su uključeni sudionici (mladi) upoznali brojne mogućnosti angažmana u lokalnoj zajednici. Kroz zanimljive terenske posjete te uz angažman insprativnih lokalnih subjekata, mladima je predstavljena važnost  društvenog  angažmana u zajednici. Kroz sve održane aktivnosti  sudionici  su spoznali kako njihove  ideje, inicijative i projekti mogu biti iznimno bitni za poboljšanje kvalitete života u društvu, osobito u ruralnim sredinama.

Prvog dana radnog programa sudionici su posjetili Vižinadu i saznali kako kulturna baština može biti pokretač razvoja ruralne sredine. Obišli su tom prilikom Kuću Maraston gdje im je direktorica TZ-a Vižinada Lidija Brdarić ispričala sve o sadržaju kuće Maraston, koja objedinjuje značajne elemente povijesti i tradicije Vižinade:  sadržaje o kultnoj balerini Carlotti Grisi;  snimanju holivudskog hita Kelly’s Heroes te o manifestaciji Slatka Istra kojom se slavi ondašnja tradicija. Ujedno, posjetili su i Zajednicu Talijana Općine Vižinada.

Sudionici projekta su potom su u Kreativnom studiju Sonda u Vižinadi  upoznali moć kreativnih projekata u valorizaciji ruralnih sredina. Osim upoznavanja primjera dobre prakse iz Sondinog kreativnog portfelja, sudionici su sudjelovali u procesu izrade vlastitog kreativnog projekta pod stručnim mentorstvom Sondinog kreativnog tima. 

Prvi radni dan zaključen je posjetom Poduzetničkom inkubatoru VERZI u Buzetu gdje su upoznali lokalne inicijative za poticanje obrtnika i poduzetnika,  kao i ulogu inkubatora VERZI odnosno svih usluga koje on nudi svojim korisnicima. Ujedno je predstavljen i značaj projekta obnove Palače VERZI u kontekstu sveukupne revitalizacije starogradske jezgre grada Buzeta.

Drugi dan radnog susreta odvijao se u Gradskoj vijećnici u Bujama, a sudionicima partnerima predstavljeno je više zanimljivih tema kojima je okosnica bila aktivno građanstvo s naglaskom na mladima te važnost njihovih inicijativa u društvu. Kroz prvo predavanje Fabiole De Toffol, stručnjakinje za upravljanje projektima EU sa fokusom na društvenom kapitalu i participatvnom upravljanju, sudionici su osvijestili produbili svoje razumijevanje pojma „aktivno građanstvo“  te su upoznali mehanizme i alate za pokretanje građanskih inicijativa. U nastavku, sudionici projekta upoznali što je aktivno građanstvo u praksi kroz izlaganje predstavnika bujske Udruge ZiiD, inače jedne od najproduktivnijih udruga na Bujštini. Predstavnici ZiiD-a predstavili su svoje provedene projekte te su sudionicima ispričali i ponešto o svojoj motivaciji za aktivan doprinos kvaliteti života u svojoj sredini.

U nastavku programa, uslijedila je i radionica pisanja projektnih prijedloga. U ovoj su radionici sudionici uz mentorstvo iskusne konzultantice Katarine Vojnović naučili kako svoje ideje uobličiti u projektni prijedlog koji ima šanse biti odobren za financiranje, a nakon radionica mladi su okupljenoj publici imali prilike predstaviti rezultate svojeg rada. Prezentirane su mnoge zanimljive mogućnosti revitalizacije malih ruralnih sredina, od kojih će neke, vjerujemo, uskoro zaživjeti kroz projektnu prijavu na stvarnom natječaju.

– Sadržaj ovog radnog susreta osmišljen je sa željom da donese  dašak poticaja i inspiracije mladim ljudima, sudionicima projekta, u prevladavanju nekih od izazova života u malim ruralnim sredinama.  Sudionici projekta različitog su porijekla i predznanja, ali ih spajaju i neke sličnosti: sve su to mladi ljudi puni ideja i talenata, koji vole svoj zavičaj te u njemu žele potaknuti pozitivne promjene i doprinijeti kvaliteti života. Cilj našeg radnog programa bio je pokazati neke mogućnosti i alate putem kojih će sudionici svoje ideje moći usmjeriti u ovom pravcu. – rekla je Iva Juranović, LAG Sjeverna Istra

– Ovih dana u istri razvijamo projekt “SmallABLE” s mladima, i prvo što pokušavamo je vidjeti koje su sličnosti i različitosti naših sredina. Mnoge su nam stvari zajedničke, posebice problemi života u malim sredinama. Stoga nastojimo potaknuti mlade da međusobno razgovaraju o tim problemima te da pronalaze rješenja. Dobili smo i neke ideje tijekom boravka u Istri i ovog radnog susreta, primjerice, tu nam je mnogo pomogao posjet poduzetničkom inkubatoru gdje smo naučili kako se mlado stanovništvo može zadržati u manjoj sredini poticanjem gospodarskih aktivnosti  – rekao je o svojim dojmovima radnog susreta Hugo Gomez, projektni menadžer, predstavnik općine Sobral de Sao Miguel iz Portugala.

Inače, cilj projekta “SmallABLE”  je spriječiti propadanje i depopulaciju malih i izoliranih ruralnih sredina, odnosno, spriječiti negativne demografske trendove u malim sredinama. Kako bi se to postiglo, kroz dvogodišnji projekt su osmišljene različite aktivnosti usmjerene na mlade kojima se mladi žele osnažiti za aktivniju ulogu u zajednici  i povezivanje sa mladima iz drugih ruralnih sredina. Projekt ukupne vrijednosti 280.160,00 EUR provodi se u razdoblju od dvije godine, nositelj projekta je talijanski LAG „Media Valle del Tevere“ a uz ovaj lag u projektu sudjeluju  još i partneri općina Monte San Martino (MC, Italija), Cilleros (Španjolska), San Martin de Trevejo (Španjolska), Sobral de Sao Miguel (Portugal), Fundao (Portugal), Pecsely (Mađarska) te LAG Sjeverna Istra (Hrvatska).

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email