NEWS
valfresco

Porečka i Pulska biskupija objavila raspored liturgijskih slavlja i obreda Velikog tjedna u bazilici u Poreču, te raspored video prijenosa liturgijskih slavlja i obreda Velikog tjedna

dražen-kutleša
foto: M. Mijošek, Glas Istre
08.04.2020. 17:16; Učitavanja: 449; Početna / Obavijesti / Porečka i Pulska biskupija objavila raspored liturgijskih slavlja i obreda Velikog tjedna u bazilici u Poreču, te raspored video prijenosa liturgijskih slavlja i obreda Velikog tjedna

Slijedom Odredbi biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19  te Odredbi za područje Porečke i Pulske biskupije o slavljenju obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa u vrijeme pandemije koronavirusa dostavljamo raspored liturgijskih slavlja i obreda Velikog tjedna u bazilici u Poreču, raspored video prijenosa liturgijskih slavlja i obreda Velikog tjedna koje će predvoditi generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac te raspored video prijenosa iz još nekih crkvi, kao i pojedine napomene.

U ovim teškim danima u kojima živimo, radi opasnosti prenošenja koronavirusa nije moguće da se kao Crkva i zajednica okupljamo i slavimo obrede Velikoga tjedna i svetkovinu Uskrsa. Zato ćemo ono što se slavi u crkvi, sada slaviti u obitelji. Obitelj je “kućna Crkva” ili Crkva u malom, i sada postaje, na neki način, nositelj crkvenog zajedništva i duha. Stoga potičemo sve naše obitelji da u danima Velikog tjedna i Vazmenoga trodnevlja u svojim domovima njeguju duh molitve, duh sabranosti, duh pučke pobožnosti, duh čitanja Svetog pisma. Na taj način, u svima nama će porasti povjerenje u Boga, osjetit ćemo Njegovu blizinu i radovati se uskrsnuću “Krista Isusa, nade naše” (1 Tim 1,1). ( Iz Odredbi za područje Porečke i Pulske biskupije o slavljenju obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa u vrijeme pandemije koronavirusa)

Porečki i Pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša predsjeda liturgijskim slavljima i obredima Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa u bazilici prema sljedećem rasporedu i bez prisutnosti naroda:

 • Misa posvete ulja, četvrtak, 9. travnja  u 10.00;
 • Veliki četvrtak – Misa Večere Gospodnje, 9. travnja u 18.00;
 • Veliki petak – Služba Muke Gospodnje, 10. travnja u 18.00;
 • Velika subota – Vazmeno bdijenje, 11. travnja u 20.00;
 • Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjega, 12. travnja u 10.00.

Video prijenosi uživo liturgijskih slavlja i obreda Velikog tjedna iz pojedinih župa Porečke i Pulske biskupije

Kao što je poznato, misna slavlja i Obredi Velikog tjedna održavaju se bez prisutnosti naroda.

Rovinj

Generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac predvodit će misna slavlja i obrede Velikog tjedna te misu svetkovine Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka u Oratoriju u Rovinju, a prijenos uživo može se pratiti na Facebook stranici Župe Rovinj na adresi https://www.facebook.com/pages/category/Religious-Organization/%C5%BDupa-Rovinj-1519096855014487/ prema slijedećem rasporedu:

 • Veliki četvrtak – Misa Večere Gospodnje, 9. travnja u 17.00;
 • Veliki petak – Služba Muke Gospodnje, 10. travnja u 17.00;
 • Velika subota – Vazmeno bdijenje, 11. travnja u 20.00;
 • Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjega, 12. travnja u 10.30;
 • Uskrsni ponedjeljak, 13. travnja u 10.30 sati.

 

Pula – katedralna Župa Uznesenja Marijina:

Raspored prijenosa uživo liturgijskih slavlja i obreda Velikog tjedna u pulskoj katedrali može se pratiti na facebook poveznici: https://www.facebook.com/rikardo.lekaj.1

 • Veliki četvrtak – Misa Večere Gospodnje, 9. travnja u 18.00;
 • Veliki petak – Služba Muke Gospodnje, 10. travnja u 18.00;
 • Velika subota – Vazmeno bdijenje, 11. travnja u 20.00;
 • Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjega, 12. travnja u 09.00.

 

Župa sv. Pavla ap., Pula – predvodi pulski dekan preč. Milan Mužina

Raspored prijenosa uživo liturgijskih slavlja i obreda Velikog tjedna na facebook poveznici: https://www.facebook.com/svetipavaopula/?ref=br_rs

 • Veliki četvrtak – Misa Večere Gospodnje, 9. travnja u 18.00;
 • Veliki petak –    Križni put u 15 sati, Služba Muke Gospodnje u 18 sati, 10. travnja;
 • Velika subota – Vazmeno bdijenje, 11. travnja u 20.30;
 • Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjega, 12. travnja u 11.00.

 

Pulska tv postaja TV NOVA prenosi blagoslov hrane uživo na Veliku subotu, 11. travnja, u 20 sati, te snimku mise Uskrsa u nedjelju, 12. travnja, u 15 sati.

Posebne napomene (Iz Odredbi za područje Porečke i Pulske biskupije o slavljenju obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa u vrijeme pandemije koronavirusa):

Blagoslov jela. Budući da svećenici ne mogu obaviti blagoslov jela za Uskrs na uobičajeni način i u crkvi, neka se blagoslov obavi u obitelji kao kućnoj crkvi, i to na slijedeći način: neka se obitelj okupi na Uskrs oko stola na kojem je pripravljeno jelo za blagoslov, nakon što se zajednički izmoli Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, blagoslovljenom vodom se poškropi jelo.

Krizme. Imajući u vidu nepredvidivost trenutne situacije u vezi sa koronavirusom, smatramo razboritim odgoditi sve krizme koje su bile predviđene za travanj, ostale krizme koje su predviđene u mjesecu svibnju i lipnju ovisit će o daljnjem razvoju situacije, o čemu ćete biti naknadno obaviješteni.

Ostale napomene pogledajte ovdje.

Print Friendly, PDF & Email