NEWS
valfresco

Otvaraju se tržnice, dućani će od četvrtka do subote duže raditi…

Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag
Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag
08.04.2020. 15:09; Učitavanja: 246; Početna / Obavijesti / Otvaraju se tržnice, dućani će od četvrtka do subote duže raditi…

NOVI 61 slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u Hrvatskoj u zadnja 24 sata, 12 osoba je ozdravilo, a jedna je umrla, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Potpisana je odluka o otvaranju tržnica, a dućani će od sutra do subote raditi od 7 do 20 sati.

Banke pozivaju umirovljenike da u najvećoj mogućoj mjeri dižu mirovine na bankomatu, kazao je Božinović.

“Molimo sve građane da u doba isplate mirovina odgode odlazak u poslovnice banaka i daju prednost starijim sugrađanima”, kazao je Božinović.

Nasilje u obitelji

Božinović je komentirao je li bilo povećanja slučajeva nasilja u obitelji. “Alati postoje od ranije, postoji red button. Mi smo spremni razmotriti svaki model ako bi se pokazalo da taj problem raste i da je gorući. Zasad nema takvih pokazatelja. Učinit ćemo sve ako se to promijeni”, kazao je.

Capak je komentirao koliko bi moglo biti asimptomatskih bolesnika. “Na kruzeru smo imali 40 posto asimptomatskih, studija na Islandu je pokazala 50 posto, teško je procijeniti koliko bi to bilo. Radit ćemo serološke studije na uzorku populacije, ne na cijeloj populaciji. Ispitujemo nekoliko varijanti koja bi to platforma bila”, kazao je Capak.

Na upit kako to da protiv svećenika koji poziva na dolazak na misu nije podnesena kaznena prijava, kao što je protiv nekih građana koji su radili slično, kaže: “Policija je postupala po zakonu. Policija je tijelo koje prijavljuje djelo sudu ili odvjetništvu. Ono što je sigurno je da policija nema dvostruke standarde.”

Duže radno vrijeme dućana pred Uskrs

Božinović je kazao da će se od četvrtka do subote produžiti radno vrijeme trgovina od 7 do 20 sati.

“Svjesni da će uoči blagdana Uskrsa biti povećana potreba za odlaskom u trgovine, donijeli smo odluku o promjeni radnog vremena”, rekao je ministar Božinović.

Svećenik se obratio na presici

Na kraju presice vjernicima se obratio Zvonimir Ančić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije. “Biskupi su donijeli odluku da se otkazuju sve mise i podjele sakramenata. To je učinjeno prije svega iz osjećaja suodgovornosti, moramo brinuti jedni za druge. Mi želimo štititi život. Biskupi su jučer uputili i zajedničku poruku vjernicima”, rekao je.

“Želim izraziti sućut svima koji su izgubili svoje najdraže”, dodao je.

“Budimo postojani u molitvi, u nadi da će ova kušnja što prije proći. Ne budimo tjeskobni, nego naprotiv radosni, budimo više ljudi jedni drugima”, zaključio je.

Cijeli tekst press konferencije pročitajte na index.hr

Print Friendly, PDF & Email