NEWS
LUTRIJA T

Porečani se upoznali s obrtništvom kroz predmete Zavičajnog muzeja Poreštine

muzej (4)
07.10.2022. 21:20; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Porečani se upoznali s obrtništvom kroz predmete Zavičajnog muzeja Poreštine

U Zavičajnom muzeju Poreštine u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču održano je predavanje na temu „Obrtništvo kroz predmete porečkog muzeja“.

Kroz zanimljivo predavanje i prezentaciju muzejskih eksponata koji svjedoče o obrtničkoj djelatnosti u Poreču i njegovoj okolici kroz povijest, posjetitelje su proveli viši kustos Davor Munda prezentirajući proizvodnju metalnih predmeta i nakita u željeznom dobu. Kustos Gaetano Benčić govorio je o kamenoklesarstvu u antici i srednjem vijeku, a kustosica Klaudia Bartolić Sirotić obradila je izradu koštanih igli za šivanje i pletenje ribarskih mreža te koštanih ukosnica za kosu žena antike.

Kustos Marino Martinčević obradio je temu o tiskarstva prvih knjiga kao obrtničkom proizvodu u novom vijeku, dok je kustosica Vltava Muk secesijski pribor za jelo kao obrtnički proizvod koji datira sa početka prošlog stoljeća. Viša kustosica Elena Poropat Pustijanac prezentirala je začetke fotografskog obrta, prve fotografe i fotografske radnje, a od prikazanih eksponata svakako vrijedi izdvojiti najstariju fotografiju nastalu na području Poreštine, koja datira iz 1890. godine I prikazuje panoramu grada Poreča. Posjetitelji su kroz brojna pitanja i komentare aktivno sudjelovali u predavanju, što svakako najbolje svjedoči o zanimljivosti i kvaliteti odabranih tema, samih predavača kao i o izloženim muzejskim eksponatima koji su se mogli vidjeti na predavanju.

Predstavljanje u Muzeju jedna je od aktivnosti u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču 2022. koju već petu godinu organizira Grad Poreč-Parenzo u cilju promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije se tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područjima interesa, u kojima osim Grada Poreča-Parenzo sudjeluju gradske ustanove, obrazovne institucije i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova, kojima se zahvaljujemo.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email