NEWS

Porečani hodali za zdravlje – njih čak 750 ! (foto)

DSCF1504
07.04.2019. 00:19; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Porečani hodali za zdravlje – njih čak 750 ! (foto)

U lijepo subotnje jutro 6.4.2019. Porečani su hodali za zdravlje i time još jednom pokazali da biraju zdrave navike i aktivnosti. Prisustvovale su bebe u kolicima sa svojim roditeljima, dječica koja su tek prohodala,  te veća djeca, mladi , odrasli, čitave obitelji, stariji i osobe s invaliditetom, ukupno 750 sudionika. Sa svojim vlasnicima hodali su i brojni psići koji čine dio obitelji. Prije samog hodanja svi sudionici dobili su žute majice, a djeca zaštitne fluorescentne trake za zaštitu i hodanje u mraku i balone Zdravog grada. Većina porečkih hodača već ima, kroz godine hodanja, čitavu kolekciju lijepih majica HODITI I ZDRAVI BITI-LA SALUTE VIENE CAMMINANDO u različitim bojama.

Organizaciju ove manifestacije u Poreču vodi tim Zdravog grada Poreč, a majice za građane i ručak osigurava Grada Poreč. U manifestaciju su se uključile i suradničke organizacije i to: Klub umirovljenika Galija čije su volonterke mjerile na startu šećer u krvi, Dom za strije i nemoćne Poreč sa svojim fizioterapeutkinjama, medicinskim sestrama koje su mjerile tlak te tehničkim osobljem i volonterskim vozilom Doma,  zatim se uključilo Društvo invalida Poreč sa volonterskim vozilom i svojim volonterima kao i Crveni križ Poreč . Tjelesnu aktivnost i tempo hodanja prilagođen svim učesnicima vodio je uigran tim naših suradnika kineziologa, Vedran Vrus i Zoran Jendrašić.

Porečani već godinama u ovoj manifestaciji pokazuju da imaju svijest o važnosti brige za vlastito zdravlje te da biraju zdrave životne navike i stilove. Trasu dugačku oko 9 km, od Općinskog suda do Zelene lagune i natrag,  odradili su gotovo svi sudionici, ni za najranjivije nije bilo prepreka. Mala djeca, stariji i osobe s invaliditetom hodali su čitavu trasu. Svega nekolicinu roditelja s malom djecom i osoba s invaliditetom prevezla su natrag volonterska vozila. Osim dobrobiti hodanja, boravljenja na svježem zraku uz more, vježbanja na otvorenom uz kineziologe Vedrana i Zorana, hodači su se družili čitavim putem, djeca igrala i zabavljala međusobno i sa svojim obiteljima, hodala, trčala, šetala svoje ljubimce. Svi sudionici počastili su se  zasluženim ručkom, ukusnim grahom u u Zelenoj laguni. Sa građanima Poreča hodao je i gradonačelnik Loris Peršurić također sa svojom obitelji i psićem, zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović te zamjenica župana Sandra Čakić Kuhar. Sve svoje porečke hodače ali i nove očekujemo i iduće godine u manifestaciji hodanja za zdravlje pod motom „živjeti zdravo“.

Javnozdravstvena manifestacija HODITI I ZDRAVI BITI-LA SALUTE VIENE CAMMINANDO osmišljena je i provodi se već nekoliko godina povodom Svjetskog dana zdravlja 7.4. u suradnji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Istarske županije i zainteresiranih istarskih gradova. Ove godine za zdravlje se hodalo u 7 istarskih gradova: Pazinu, Labinu, Puli, Poreču, Rovinju, Buzetu, Bujama.

Zdravi grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email