NEWS
VALFRESCO sredina

Porečan Alex Knapić izlagao na ART FAIR u Zagrebu

ALEX_AF_01
27.10.2021. 10:19; ; Početna / Kultura / Porečan Alex Knapić izlagao na ART FAIR u Zagrebu

‘ART FAIR ZAGREB’, održan od 21. – 24.10. 2021. je  događaj koji okuplja veliki broj posjetitelja, ljubitelja umjetnosti i trgovaca umjetninama te je središnje mjesto susreta, upoznavanja i prezentiranja djela suvremene i moderne likovne umjetnosti i antikviteta. Pored umjetnina slikara, kipara i fotografa donosi i krivotvorene slike te druge umjetnine, potpisane imenima renomiranih domaćih i stranih autora. Ta je izložba svojevrsna atrakcija sajma i dobila je centralnu poziciju, kaže nam Knapić.

Impresije sa Art Fair-a su dobre, obzirom na sve okolnosti (restrikcije) koje nas okružuju … Bilo je lijepo družiti se sa umjetnicima uz smijeh, dobru vibru i pokoju čašicu istarske Malvazije od Fakina …:)
Na izložbi sam, osim radova izlaganih u Palazzo Medici 2019. godine, predstavio nekoliko novih radova nastalih u vremenima covid lockdowna-a kao i u ova „skoro“ normalna vremena…

Nedvojbeno je, da su iz samog slaganja mozaika i raznih komadića materijala nastale skulpture u obliku kocke, prvotno u drvu (okume), mikrocementu, a zatim i u bronci (Ljevaonica Ujević)

Zahvalio bi se svim ljudima koji su mi pomogli na bilo koji način, ima ih jako puno i nebi bilo prostora nabrajajući sve … Ipak posebno se zahvaljujem mojoj obitelji na inspiraciji i podršci (Rea, Roman i Koraljka), V. Rajku, Dr. Z. Šehanoviću te dizajneru Lj. Jovanoviću.


Rad „TRANZICIJA“ kombinirana je tehnika crnog mramora, aluminija i mikrocementa.

Na ovoj plošnoj strukturi vidimo tranziciju iz svojevrsnog mukotrpnog upornog i dugotrajnog istočnjačkog zena i slaganja komadića kamena, metala i stakla u mozaike neke nove, a počesto i trodimenzionalne stvarnosti – u nekakav zapadnjački brzi izraz koji dosežemo prečicom i čija poruka nema vremena biti studiozno proživljena, ali koja time nema ništa „lakšu“ poruku. Čak naprotiv. Sluti vrijeme koje pronalazimo u mrvicama tek kao začin izblajhanim zalokotanim životima. (Ž.Bosanac)

Skulpture iz opusa „The Cube“:

  • The CUBE GREY (okume drvo + mikrocement)
  • The CUBE ZERO (bronca)
  • The CUBE X (bronca)

 

U savršenstvu svemira kocka je (uz ništavilo) možda jedini antipod kugli. Kocka je svojevrsni sažimajući Borg kome potpuno nefunkcionalna aerodinamika uopće ne priječi postati trajnim kontinuumom postojanja: uz bridove i vrhove drži ju na okupu i šest jednakih kvadrata – rekli bismo da je puno, puuuno uzbudljivija od kugle. Ako ne uzbudljivija, onda svakako kompleksnija.

U sebi krije beskrajan niz popunjenih odjeljaka koje prepoznajete kao individualitete koji ostvaruju cjelinu, ali… u sebi krije i još beskrajniji niz praznih ili ispražnjenih odjeljaka u kojima sami morate ostvariti ‘svoje’ cjeline. Praznina i njeni oblici su jednakovrijedan i jednako uzbudljiv dio ove dekompozicije.

(Ž.Bosanac)

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna